112

Direcția pentru Protecția Copilului BRAȘOV a primit 47 de sancțiuni contravenționale în urma controalelor ISU la centrele de plasament din județ

  • Bradetdupaincendiu2_229037.jpg
  • Bradetdupaincendiu23_229038.jpg
  • centrul-bradet.jpg
 

Nereguli pe bandă rulantă au găsit inspectorii de la ISU Brașov cu ocazia controalelor efectuate în perioada 13 – 23 februarie la centrele de servicii sociale din județ aflate în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov, unde director general este Gheorghe Durnă. Ca urmare, au fost aplicate 47 de sancțiuni contravenționale, dintre care trei amenzi în cuantum de 25.000 de lei.

După tragicul eveniment petrecut în luna ianuarie 2017, când a ars unul dintre imobilele de la Centrul de Reabilitare Școlară (unde se află copii cu dizabilități) din Brădet (foto: înainte și după incendiu), unitate aflată de asemenea în subordinea DGASPC Brașov, Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) Brașov a solicitat de la această instituție publică mai multe informații de interes public.

Astfel, prin adresa 1020 din 20 februarie s-au solicitat informații cu privire la identitatea firmelor care au executat lucrările de proiectare, montare, întreținere a sistemelor de detectare și alarmare la incendiu și dacă acestea sunt autorizate conform legislației în vigoare. Aceleași informații au fost solicitate și cu privire la cei care au executat lucrările de verificare a hidranților, de umplerea și verificare a instinctoarelor, verificarea instalațiilor electrice, prizelor și împământărilor.

Răspunsul a venit în data de 1 martie, prin care DGASPC a informat ASUM că lucrările de proiectare și montare a sistemelor de detectare și alarmare la incendiu au fost executate prin firma SC SDE Developers SRL Brașov, începând cu luna mai 2016, despe care s-a menționat că este autorizată conform OMAI 87/2010. În ceea ce privește firma care a executat lucrările de verificare a hidranților, de umplere și verificare a instinctoarelor, DGASPC a informat că s-a ocupat SC Gama Glass SRL Brașov, fiind date asigurări că și aceasta avea autorizația în regulă.

Însă, unele informații sunt contrazise de datele primite de ASUM de la ISU Brașov în 2 martie, potrivit cărora, la data executării lucrărilor la unele dintre centrele sociale (în mai 2016), firma  SDE Developers avea autorizația retrasă de o lună din cauza unor „deficiențe constate la efectuarea auditului de supraveghere”.

Nici SC Gama Glass SRL Brașov, firma care a executat lucrările de verificare a hidranților, de umplere și verificarea instinctoarelor, de verificarea instalațiilor de stingere cu hidranți, potrivit adresei ISU Brașov, nu este autorizată conform OMAI 87/2010 pentru acest tip de lucrări. Abia acum este în curs de autorizare, precizează ISU Brașov.

„Faptul că lucrările de montare/verificare a instalațiilor de detecție și de stingere au fost executate de firme neautorizate poate reprezenta un risc, în sensul că, prin lipsa autorizației eliberate de Centrul Național pentru Securitate la Incendiu și Protecție Civilă se consideră că operatorii nu îndeplinesc condițiile pentru desfășurarea acestor activități, iar instalarea/întreținerea sistemelor poate fi defectuoasă”, a adăugat sursa citată.

Vorbim de două firme cu care DGASPC Brașov a mai lucrat de-a lungul timpului, după cum reiese din documentele instituțiilor amintite.

 

Pericole la tot pasul

Revenind la Centrul de la  Brădet, cu ocazia verificărilor în urma incendiului care a devastat o clădire ce adăpostea peste 20 de copii, ISU Brașov a constatat că „nu era dotat cu instalații de detectare, semnalizare și avertizare în caz de incendiu (…) nu s-a obținut autorizația de securitate la incendiu după efectuarea unor modificări constructive/recompartimentări, nu sunt întocmite și afișate planurile de evacuare în încăperile destinate cazării copiilor, nu s-a asigurat echiparea clădirii pentru îngrijirea sau cazarea persoanelor cu dizabilități ori lipsite de adăpost, nu se execută verificarea semestrială a hidranților de incendiu interiori și exteriori, hidranții de incendiu interiori și exteriori nu au asigurată presiunea necesară, se exploatează instalații electrice cu improvizații – corpuri de iluminat suspendate direct de conductoarele de alimentare, cabluri electrice pozate necorespunzător pe elemente de construcție din materiale combustibile, iar din buletinele de verificare a rezistentei prizei de pământ rezultă că valoarea calculată/măsurată nu se încadrează în prevederile normelor tehnice”.

Mare parte dintre aceste deficiențe, precum și altele nespecificate în articolul de față, au fost constatate la mai multe centre din județ, potrivit documentului transmis de ISU Brașov. Exemplificăm doar cu faptul că, la centrele de servicii Hărman  – Casa de Tip Familial „Donald” și Casa „Irlanda”, senzorii automați de detectare a gazelor naturale nu sunt în stare de funcționare, nefiind alimentați cu energie electrică.

De precizat este că la momentul controlului ISU s-a constatat că sistemele de detectare semnalizare și avertizare în caz de incendiu de la Complexul de Servicii Săcele au fost puse în funcțiune în 16.12.2015, când operatorul economic deținea autorizație pentru executarea lucrărilor în domeniu (obținută în anul 2013).

Pentru sistemul de la „Măgura” Codlea nu s-au prezentat documente din care să rezulte cine a executat lucrarea de instalare (din declarațiile reprezentanților DGASPC Brașov reiese că acestea au fost ridicate de către DNA pentru efectuarea unor cercetări”, au specificat reprezentanții ISU.

Ca urmare, „având în vedere deficiențele constatate și luând în considerare prevederile legale în dorneniul apărării împotriva incendiilor, au fost aplicate 47 de sancțiuni contrarvenționale, din care 44 de avertismente și trei amenzi în cuantum de 25.000 de lei. Totodată vă informăm că după finalizarea controalelor am dispus, prin documentele încheiate, întocmirea planurilor de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate la fiecare obiectiv în parte”, specifică la final șeful ISU Brașov, col. Stelian Rechițean.

 

Cumpărare directă de lucrări    

La întrebarea „cum au fost contractate lucrările în casele de copii?” au răspuns persoanele abilitate din DGASPC Brașov, de la Serviciul de Achiziții Publice: „Prin cumpărare directă, datorită valorii mici aflate sub pragul legal al acesteia, pe bază de contract”.

Se precizează și că valoarea lucrărilor de montaj a sistemelor s-a ridicat la 71.780,15 lei, a serviciilor de proiectare, la 15.960 lei, iar verificarea prizelor și împământărilor a fost efectuată în luna decembrie 2016 de către SC SDE Developers SRL, pe bază de comandă, în valoare de 12.360 de lei, la toate locațiile aparținând DGASPC Brașov.

Firmele care au efectuat lucrările și serviciile menționate sunt autorizate pe domeniul respectiv și au folosit personal autorizat”, subliniază reprezentantul instituției.   

Președintele ASUM Brașov, Ionel Spătaru, a precizat: „Ținând cont de constatările ISU Brașov, ASUM trage un semnal de alarmă în ceea ce privește siguranța persoanelor instituționalizate și solicită forului județean implicare și luarea măsurilor ce se inpun, inclusiv sesizarea organelor competente care să cerceteze modul în care a fost posibilă efectuarea acestor lucrări, vitale pentru siguranța copiilor, cu firme neautorizate în domeniu”.

 

CITIȚI ȘI

 Update. BRAŞOV. Incendiu puternic la Complexul de Reabilitare Școlară Brădet. 24 de copii au fost evacuaţi

BRAȘOV. Abuzurile sexuale din Centrul de plasament Azur Victoria au intrat în atenția Avocatului Poporului

  BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur

BRAŞOV. Femeia care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor în Centrul de plasament Azur s-a ales cu dosar penal. Sunt supiciuni că a făcut avansuri şi altor minori


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button