Economic

Premierul Sorin Grindeanu susține că încasările mai mici înregistrate în luna ianuarie nu afectează țintele propuse de Guvern

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, astăzi, că veniturile bugetare mai mici înregistrate în luna ianuarie 2017 nu afectează țintele propuse de Executiv prin programul de guvernare.

„În niciun caz să ne abatem de la ce ne-am propus și nici nu afectează. Au rămas în continuare sectoare care pot fi accesate mai bine și vor fi accesate. Măsurile pe care noi le-am luat vor avea efecte secundare”, a explicat Sorin Grindeanu.

În acest context, șeful Guvernului a arătat că în discuția pe care a avut-o astăzi cu ministrul Finanțelor și cu președintele ANAF s-a interesat de reforma fiscului astfel încât gradul de colectare să fie cel pe care Executivul și l-a propus pentru 2017. „În februarie, lucrurile au început să vină normal, ceea ce înseamnă încasări mai mari decât anul trecut, dar problema de fond e dată de reforma ANAF, de ceea ce înseamnă priorități ale ANAF în perioada următoare”, a subliniat primul-ministru.

Pe de altă parte, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că a colectat, în primele două luni din 2017, venituri bugetare de 31,991,1 miliarde de lei.

Practic, a fost înregistrată o diminuare „cu doar 0,9% – indice nominal fata de perioada similara a anului trecut şi în condiţiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%”, se arată în comunicatul de presă al ANAF.

Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF, în luna februarie 2017, a însumat 13,873,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă „o depăşire cu 6,7% – indice nominal, respectiv cu 874,0 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioadă similară a anului 2016 (12,999,7 miliarde lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 de 19%”, precizează fiscul.

Prin urmare, președintele ANAF, Bogdan Stan, a convocat în cursul zilei de 6 martie o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează să fie adus la cunoştinţa premierului, la începutul săptămânii viitoare.

Citiți și: 

Discuții la Guvern pe tema colectării taxelor și impozitelor

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button