Educaţie

[ViDEO] BRAŞOV. Ziua Universităţii „Transilvania” ţine… şapte zile

 

De cinci ani, 1 Martie este Ziua Universităţii „Transilvania”, la iniţiativa rectorului, prof.  univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto). Concerte, expoziţii diverse, simpozioane, ateliere, competiţii sportive şi gastronomice, lecturi şi prezentări de carte, întâlniri cu invitaţi speciali din comunitatea braşoveană sunt câteva dintre evenimentele pregătite de Universitatea Transilvania la ceas festiv. Acestea fiind atât de multe şi variate s-a ajuns ca, practic, în acest an Ziua Universităţii să dureze o săptămână.
Suita de manifestări a început de sâmbătă, cu un curs de măsuri de prim-ajutor – demonstraţii pentru suport vital de bază, susţinute de profesori şi studenţi de la Facultatea de Medicină. Însă, cele mai multe evenimente sunt concentrate în 1 Martie – Ziua Universităţii. Sunt manifestări atât la nivel de Universitate, cât şi în fiecare facultate. Anul acesta, instituţia vine cu o noutate, ce va fi prezentată miercuri. „Sunt programate manifestări variate pentr Ziua Universităţii, nu doar concertul tradiţional, cu care eram obişnuiţi, sau expoziţii, sunt şi întâlniri cu foste cadre didactice din Universitatea Transilvania, se va inaugura Clubul seniorilor, care este o noutate pentru instituţia noastră. La aceste manifestări sunt invitaţi să ia parte şi braşovenii”, a precizat prof. univ. dr. med. Liliana Rogozea, prorector Relaţii Publice.
Printre altele, braşovenii vor putea vizita miniexpoziţiile Facultăţii de Silvicultură, expoziţia de grafică a regretatului scriitor Gheorghe Crăciun, Jazzography – fotografie artistică semnată Mircea Albuţiu, vor putea asista la diverse simpozioane sau la lecturi literare şi prezentări de cărţi în librăriile din oraş. În 2 martie, studenţii şi nu doar ei pot afla cum să-şi facă o carieră în antreprenoriat, de la specialişti de top. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, va vorbi despre PR şi Personal Branding, din punctul de vedere al unui istoric. Elevi şi profesori de la colegiile naţionale Moisil şi Meşotă vor participa la prezentarea unor aplicaţii LabVIEW în electronică şi fizică, Mediateca Nobert Detaeye va oferi călătorii virtuale, prin ritmuri, artefacte şi imagini, în America Latină. Programul complet îl găsiţi aici.

Numărul studenţilor a crescut, în ciuda dezastrului la Bac

Conducerea Universităţii susţine că este una dintre puţinele din ţară al căror număr de studenţi a crescut, în ciuda rezultatelor dezastruoase de la Bacalaureat. Universitatea va continua, şi în acest an, proiecte începute anterior, dar va iniţia şi altele noi, pe partea de investiţii. „În ultimii ani, rolul și locul universității în comunitatea brașoveană, dar și în spațiul național și internațional al educației și cercetării, au crescut, calitatea activităților derulate fiind apreciată cu Grad de Încredere Ridicat de către ARACIS, iar din 2014 a fost realizată Certificarea conformității Sistemului de Management al Calității cu cerințele standardului SR EN ISO 9001:2008. Modernizarea dotărilor pentru educaţie şi cercetare, dezvoltarea de noi investiţii, asigurarea de condiţii bune de învăţare şi viaţă pentru studenţi au fost doar câteva direcții de acțiune, care alături de preocuparea permanentă pentru dezvoltarea resurselor umane, au făcut ca Universitatea să devină un pol educațional important în Regiunea Centru și la nivel național”, a menţionat rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

„Comunitatea braşoveană a devenit și ea parte din Universitate”

Conducerea instituţiei a făcut şi un bilanţ al celor cinci ani această perioadă au fost susținute conferințe publice ale unor personalități precum: academicienii Solomon Marcus, Ioan Aurel Pop, Nicolae Breban, Nicolae Victor Zamfir; ne-au fost oaspeți: Norman Manea scriitor, Franz Schausberger politician și istoric, Mircea Martin profesor și critic literar, Leonard Orban – ministrul Afacerilor Europene (primul comisar european din România) sau Bogdan Aurescu, secretar de stat la MAE.
Au devenit deja o tradiție: Ziua Universității, Academica BNR, Gala șefilor de promoție, Absolvenţii în Faţa Companiilor (AFCO), Festivalul Studențesc al Muzicii de Cameră Brassovia, Conferințele Universității sau Stagiunea de concerte.
A fost inaugurat Centrul Multicultural al Universității, iar universitatea a ieșit constant în comunitate prin manifestările organzate de Facultatea de litere (Literatura iese în oraș) sau prin cea de Psihologie și Științele Educației. De asemenea a fost inaugurat spaţiul de artă contemporană în cadrul Centrului Multicultural – un spațiu de artă independent. În cadrul Centrului Multicultural a început seria de concerte de jazz sau seri muzicale.
Steagul universității a fost dus de două ori pe Kilimajaro, inițial de un student masterand și apoi de două cadre didactice, dovedind încă o dată că atât studenții cât și profesorii au aceleași vise și speranțe, iar Universitatea ocupă un loc important în viața lor.
Echipa Blue Stream Line, automobilul electric, școala de restaurare IL (Industria Lemnului) sunt alte realizări ale studenților universității realizate sub îndrumarea cadrelor didactice și care sunt deja recunoscute nu numai printre brașoveni.
Festivalul Etnovember, școlile de vară pentru studenți, conferințe și workshopuri la care au participat cadre didactice și studenți, acțiuni de voluntariat, competiții sportive și spectacole cultural artistice sunt alte activități la care studenții au participat pe parcursul anilor.
Pentru viitorii studenți, actuali elevi, universitatea a organizat pregătire la disciplinele de matematică și română, dar a organizat și activități în cadrul „Săptămânii altfel” sau a proiectului „Liderii de mâine”. A fost organizată „International students cultural night” – seară culturală organizată împreună cu studenţii internaţionali care studiază la UnitBv.
„În acești cinci ani comunitatea a devenit și ea parte din Universitate prin Podiumul companiilor sau AFCO, Universitatea aflându-se într-un dialog permanent cu reprezentanții mediului economic și socio-cultural.
Ne propunem ca și în continuare comunitatea academică a universităţii noastre să fie o prezenţă activă în regiunea noastră nu numai în promovarea valorilor educaţionale europene şi universale, dar şi în implicarea în dezvoltarea de activităţi economice, socio-culturale, reprezentând una din instituţiile emblematice ale Braşovului”, a încheiat rectorul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button