Show total la ședința PNL BRAȘOV, încheiat cu demisii
Demisii din funcții mai mult sau mai puțin importante, lipsă de solidaritate partinică și suspiciuni de ipocrizie, sunt doar câteva elemente care ar putea defini la ora actuală starea din PNL Brașov.
Unele frustrări au izbucnit chiar la ședința de vineri a partidului, care ar fi trebuit să fie doar o sesiune de infomare despre regulamentele de funcționare a partidului și dezbatere pe proiecte, nicidecum axată pe acuzații și „șantaj” pentru stabilirea datelor pentru alegeri, după cum ne-au spus surse de încredere din interiorul partidului.
În fapt, la începutul ședinței s-au prezentat deciziile Comitetului Executiv la nivel central al PNL, care a stabilit cele două comisii de întocmire a Statutului și Regulamente, apoi alte puncte printre care explicarea de către Adrian Veștea, președintele PNL Brașov, a proiectelor Consiliului Județean, precum și unul pe mediu. Nu intrăm în amănunte la aceste capitole.
După ce au fost trecute în revistă punctele dorite, Adrian Veștea și-a exprimat părerea cu privire la gestul lui Dragoș David de a-și da demisia (în 9 februarie) din funcția de prim vicepreșdinte al PNL Brașov fără să se consulta în prealabil cu ceilalți colegi de partid. După cum ne-a spus sursa noastră, Veștea ar fi aflat cu surprindere, ca mulți alți liberali, din presă, despre demisia lui David, fiind de părere că a fost un gest incalificabil, care nu se face în cadrul unui partid politic ce se vrea unit.
Se pare că majoritatea colegilor de partid împărtășesc această opinie. Cu mici excepții…
Gestul lui David, care a dorit să șantajeze oarecum conducerea la nivel central să fixeze mai repede calendarul alegerilor în partid, de jos în sus (începând de la organizațiile de cartiere, până la cea mai înaltă funcție din PNL), nu a fost urmat de alții, nici din Brașov, nici din țară.
Asta până vineri, când patru liberali brașoveni au anunțat că își dau și ei demisia din funcțiile pe care le dețineau.
„Șoc în filiala județeană a PNL Brașov! 4 liberali au demisionat din structurile de conducere ale formațiunii politice. Motivul este fundamentat pe respectarea Statutului și regulamentului PNL. Potrivit Statutului, art. 151,,,Prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017’’. Totodată, potrivit art.163, ,,Toate prevederile prezentului Statut care contravin prevederilor Art. 151 – 161 intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017’’. Cei patru demisionari sunt: Ovidiu Gal, Andi Kadas, Dorin Blendica și Lucian Pascu. Ei rămân în Partidul Național Liberal ca simpli membri”.
Așa a sunat un anunț primit de presa brașoveană vineri, în jurul orelor 17.00, chiar în timpul ședinței la care facem referire.
Anunțul fusese postat, însă, înainte, pe site-ul brasovtv.com, controlat de Andi Kadas, anunț care a dispărut în scurt timp, fiind înlocuit cu un scurt discurs al lui Dragoș David care făcea apel la calm.
Concluzia vechilor liberali, nu și a celor proveniți în urma fuziunii cu PDL, a fost că gruparea ultimilor – care fac scut în jurul „independentului” George Scripcaru – vrea să-și consolideze influența, în scădere de altfel, pentru apropiatele alegeri în partid.
Sursele noastre dintre liberali sunt de părere că demisiile denotă ipocrizie și nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de solidaritate partinică.
„Dacă intenționau o demisie de onoare, prin care să-și asume și eșecul la parlamentare, ar fi trebuit să o facă imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor, nu acum. Oricum, se știe că jumătate din lista cu numiri la alegerile parlamentare a fost întocmită în acord cu politica partidului PNL, cealaltă jumătate a fost „pe pile”. Pe de altă parte, suntem conștienți că unii liberali au bătut palma cu PSD-ul care își dorește și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, precum și pe cea de viceprimar. Altfel nu se explică lipsa de opoziție din Consiliul Local Brașov și înlăturarea celor vocali de acolo, puținii care îi mai țineau piept lui Scripcaru până nu demult. Sunt semne clare a ceea ce se dorește, inclusiv înlăturea lui Adrian Veștea de la șefia partidului, dar și de la președinția Consiliului Județean Brașov”, ne-au mai spus sursele noastre de informare.
Nu mai este nici un secret că partidul liberal are probleme financiare, în consecință se caută soluții pentru susținere în acest sens. Una dintre aceste soluții, lansată ca o provocare, ar fi ca liberalii care se află în funcții, precum consilierii județeni și locali, să depună una dintre cele 12 indemnizații lunare în contul partidului. Vociferările au fost pe măsura provocării, unii fiind de-a dreptul revoltați de o astfel de idee.
După discuții aprinse, ședința s-a încheiat cu o concluzie unanim acceptată: de unitate în partid și de a nu deservi interesele persoanelor „din afară” care nu fac decât să dezbine.
Poate de aici și apelul la calm al lui Dragoș David, acum simplu membru PNL Brașov: „Partidul Național Liberal are nevoie de o reconstrucție bazată pe valorile naționale, pe valorile liberale și pe principiile democrației. Comunicarea și transparența decizională în interiorul partidului sunt instrumentele care pot pune în practică o reformă reală a Partidului Național Liberal. Din discuțiile cu colegii din conducerea centrală, am înțeles că semnalul transmis a fost înțeles, și în PNL vor avea loc alegeri de jos în sus, transparente și în concordanță cu principiile și valorile statutare. Le mulțumesc colegilor din PNL pentru că au înțeles gestul meu și au fost solidari. În următoarele zile, conducerea centrală va anunța calendarul și procedurile alegerilor interne. În acest context, fac un apel la calm și îi rog pe toți colegii mei să aibă răbdare, să așteptăm împreună deciziile conducerii partidului, pentru a acționa în consecință”.
CITIȚI ȘI
BRAŞOV. Decizia radicală luată de liberalul DRAGOȘ DAVID
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.