Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Ce crede directorul DGASPC despre participarea copiilor la proteste

 

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov nu s-a înregistrat nici o plângere cu privire la părinţii care şi-au dus copiii la proteste. Aşa cum se ştie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului (ANPC), aflată sub coordonarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, a cerut zilele trecute ca direcţiile locale să trimită la Bucureşti date privind numărul de sesizări şi ce măsuri au luat în aceste cazuri. Decizia vine după ce, la Protecţia Copilului, au ajuns mai multe sesizări anonime privind participarea copiilor la manifestaţiile antiguvernamentale. ANPC susţine că, potrivit Legii pentru protecţia copilului, părinţii nu îşi pot folosi copiii în propriul interes. Mai precis, Legea 272/2004, la articolul 27, alineat 4, precizează: „copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către parinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

Potrivit acestei legi, dacă se constată încălcarea articolului 27, părintele sau tutorele minorului riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

În schimb, UNICEF precizează în Convenţia cu privire la drepturile copilului faptul că un copil are dreptul de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi. „Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi. Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi”, se arată în Convenţie.

„Am primit o notă internă de la ANPC, şi a fost şi trimis şi răspunsul şi anume că la noi nu a fost făcută nici o sesizare faţă de participarea copiilor la proteste”, a declarat directorul DGASPC, Gheorghe Durnă (video), care crede că nu se poate vorbi despre un abuz atâta timp cât minorii nu au fost obligaţi să facă ceva ce nu ar trebui să facă şi cât timp iau parte la manifestaţii paşnice. „Este chiar un semn de civilizație, cu care trebuie să ne obișnuim”, a mai spus directorul DGASPC Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button