Delicte

[ViDEO] BRAŞOV. „Munca «la negru» nu ar fi posibilă fără complicitatea lucrătorilor”

 

Angajatorii braşoveni tot mai caută să fenteze legea şi să se folosească de munca unor oameni, fără a le face acestora formele legale. Funcţionarii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au dat în 2016 amenzi în valoare de peste 2,1 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Dintre cei 2.625 de angajatori verificaţi la acest capitol, 295 au fost sancţionaţi, fiind acordate 1.604 avertismente şi 178 de amenzi. 1,8 milioane lei sunt doar pentru munca la negru – 99 de astfel de sancţiuni fiind aplicate. Nouă angajatori s-au ales cu dosare penale, întrucât au fost depistaţi având la lucru, fără forme legale, mai mult de cinci persoane. Dacă unii angajaţi reclamă că nu li s-au făcut contracte de muncă, alţii preferă să nu aibă acte, mai ales dacă au vreo formă de ajutor social.

„De-a lungul anului trecut, am identificat 328 de persoane muncind fără forme legale, mai mult cu 24 faţă de anul trecut. Am formulat plângeri penale pentru nouă angajatori la care au fost identificate mai mult de cinci persoane care lucrau ilegal, în total la aceştia nouă fiind 111 persoane care nu aveau contracte individuale de muncă”, a precizat Adrian Reit (video), inspector-şef al ITM Braşov.

Reit a subliniat că legea îi sancţionează şi pe lucrătorii care sunt depistaţi muncind „la negru”, dar ITM Braşov a aplicat doar avertismente acestora, nu şi amenzi. „Munca la negru nu ar exista fără complicitatea oamenilor care acceptă să le fie folosită munca fără contract. Dacă nimeni nu ar accepta, ar fi nevoiţi angajatorii, de fapt, beneficiarii muncii altora, să respecte legea”, a punctat el. 

Inspectorii ITM spun că de regulă, domeniile în care sunt cei mai mulţi angajaţi „la negru” sunt cele de prestări servicii şi construcţiil. Sunt însă şi situaţii în care chiar angajaţii cer să lucreze fără forme legale, mai ales dacă sunt beneficiari de ajutoare sociale. Însă, sectorul construcţiilor este unul în care se produc numeroase accidente de muncă, iar un angajat fără forme legale este şi lipsit de protecţie, fiind obligat să-şi plătească singur îngrijirea medicală.

Citiţi şi:

BRAŞOV. 25 de oameni au murit în 2016 la serviciu; doar patru din accidente de muncă


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button