[ViDEO] BRAŞOV. 25 de oameni au murit în 2016 la serviciu; doar patru din accidente de muncă
La Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov au fost raportate anul trecut 433 evenimente produse pe teritoriul județului Brașov, evenimente în care au fost implicați lucrători ai angajatorilor care au sediul pe teritoriul județului nostru şi/sau pe teritoriul altor județe, şi 75 de evenimente produse în „afară” și în care au fost implicați lucrători ai angajatorilor care au sediul pe teritoriul județului Brașov.
Datele sunt cuprinse în raportul de activitate pe 2016 al Serviciului de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM), din cadrul ITM, raport prezentat astăzi de către conducerea ITM Braşov, inspector-şef Adrian Reit şi şeful Serviciului SSM, Dorin Senchetru.
Astfel, din totalul de 508 evenimente:
– 46 au fost accidente de circulație (în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu) – 9,06%;
– 50 au fost accidente produse pe traseul de deplasare de la locul de muncă spre domiciliu și invers – 9,84%;
– 75 au avut cauze patologice;
– 13 au fost agresiuni – 2,56%;
Dacă 75 dintre acestea au fost accidente ușoare (necesitând sub trei de zile incapacitate temporară de muncă – concediu medical), 242 au fost accidente de muncă ce au produs incapacitate temporară de muncă – 63,02%.
Potrivit aceluiaşi raport, pe primul loc ca domeniu de activitate în accidentele de muncă este fabricarea autovehiculelor de transport rutier, unde au fost 50 de accidentaţi. Urmează colectarea tratarea şi eliminarea deşeurilor – 17 accidentaţi, construcţiile – 25 de accidentaţi, iar în industria alimentară, 10 accidentaţi. Cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt muncitorii necalificaţi, dar au fost şi şoferi şi lăcătuşi mecanici.
Găsiţi decedaţi la locul de muncă
40 de evenimente au fost mai grave (fiind soldate cu deces ori colective sau au produs invaliditate confirmată): cinci evenimente colective (peste trei accidentați în același timp și din aceeași cauză – exemplu, accidente în care au fost implicate autobuze de navetă), trei accidente care au produs invaliditate confirmată, trei evenimente produse în afara granițelor țării și soldate cu decesul lucrătorilor angajați la firme care au sediul pe teritoriul județului Brașov. Patru persoane au fost accidentate mortal (prin cădere de la înălţime, incendiu, electrocutare). Este vorba despre angajaţi ai firmelor care au sediul la Braşov, indiferent de locul producerii accidentului (alt judeţ sau chiar în afara României). „Aceste accidente de muncă, dar, mai larg, toate evenimentele legate de muncă sunt înregistrate la Inspectoratul din judeţul în care se află angajatorul, însă sunt cercetate de către ITM-ul din judeţul în care s-a produs. Aşa se face că ne-au fost comunicate 508 evenimente, dintre care 75 produse în alte judeţe şi în care au fost implicaţi lucrători ai angajatorilor care au sediul pe teritoriul judeţului Braşov”, a explicat Dorin Senchetru (video), șef al Serviciului de Securitate și Sănătate în Muncă (SSM).
Dintre cele 40 evenimente comunicate, în 21 de situații, lucrătorii fie au fost găsiți decedați la locul de muncă, fie li s-a făcut rău acolo şi ulterior a survenit decesul, cauzele fiind de natură patologică. Cei mai mulţi erau agenți de pază/paznici, dar a fost şi un conductor de tren, pe lângă lăcătuși şi conducători auto.
75% dintre accidentaţi au vechime mică în muncă
Din punctul de vedere al vârstei, analiza a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 25,3 % din numărul total al accidentaţilor, urmat de persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani – 15%. Analiza din punctul de vedere al vechimii la locul de muncă relevă faptul că 74,67% din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani, iar cei din grupele de vechime 5 – 10 de ani reprezintă 16,7 % din numărul total al accidentaţilor.
Ocupaţia cel mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor accidentate în muncă este cea de muncitor necalificat la asamblarea pieselor, urmată de cea de șofer şi cea de lăcătuș mecanic.
Pe de altă parte, în 2016 au fost confirmate 13 boli profesionale, din care 11 de silicoză, un astm bronșic și o discopatie vertebrală toraco-lombară.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.