BRAŞOV. Mai întâi proteste, abia apoi dezbatere pe tema oportunităţii graţierii. GALERIE FOTO
Nu este prima oară când în România lucrurile se fac în altă ordine decât cea firească şi mi-e teamă că nu va fi nici ultima.
Ordonanţa de graţiere aflată pe agenda Guvernului Grindeanu a scos, aseară, pentru a treia oară, oamenii în stradă. Aproximativ 90.000 de români au protestat împotriva contestatelor proiecte privind graţierea şi de modificare a Codului penal.
Şi la Braşov a fost freamăt mare în oraş, circa 2.000 de cetăţeni mărşăluind între Prefectură şi Centrul Istoric, unde se află sediul PSD Braşov, scandând lozinci care mai de care mai penetrante în mentalul colectiv: „Jos corupția!”, „PSD, ciuma roșie”, „Și Brașovul cere fără grațiere”, „DNA să vină să vă ia”, „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”. De asemenea, manifestanții au purtat pancarte cu mesaje precum: „La închisoare, nu la guvernare”, „Noi suntem poporul”, „Politicieni, vă vedem!”, „Câini pentru democraţie”.
Astfel, azi, la Ministerul Justiţiei a avut loc o dezbatere publică pe respectivele proiecte, la care au participat peste 200 de persoane. Amintim că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ încă de săptămâna trecută, cu majoritate de voturi.
Unii cetăţeni prezenţi la dezbaterea de astăzi au anunţat că susţin o lege a graţierii, motivând solicitarea prin prisma condiţiilor inumane din penitenciarele din România. Pe de alăt parte, mai multe asociaţii au cerut retragerea proiectelor, considerând că nu se justifică în mod real necesitatea adoptării lor, solicitând totodată demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache.
După ce a ascultat numeroasele păreri pro şi contra, la finalul dezbaterii, ministrul a anunţat că nu va renunţa nici la ordonanţa de graţiere, nici la varianta iniţială a actelor normative, care va fi totuşi modificată, urmând a se stabili dacă vor fi adoptate de Guvern sau dacă discuţiile se vor muta în Parlament.
„Am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute. Pentru graţiere, de la început am spus mai multe principii pe care le vom respecta. Nu se adresează unor anumite persoane, ci încercăm să redresăm anumite condiţii din penitenciare. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor cu fapte de corupţie, fără recuperarea prejudiciului. În al doilea act am ţinut cont de recomandările CCR. (…) Ne dorim nişte legi clare, corente, pe care fiecare cetăţean dacă are sau nu pregătire juridică să le poată respecta. Ăsta e mandatul cu care am venit eu aici, să repar toate acesta lucruri. Actele normative nu se fac pentru politicieni, ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni. Voi avea o discuţie cu premierul României, Sorin Grindeanu, şi vă vom comunica ce vom discuta. În urma consultărilor de astăzi am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două ordonanţe. Rostul consultării este să preia puncte de vedere. O serie de observaţii am primit de la societatea civilă şi de la cetăţeni şi le vom avea în vedere. Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată. Propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.