BRAŞOV. „Pelerinaj” de elevi pe la Dispensarul TBC
Circa 30 de elevi – echivalentul colectivului dintr-o clasă – trec zilnic pragul Dispensarului TBC din municipiul Braşov. Sunt dintre cei „hiperergici”, adică cei ale căror reacţii la testarea pentru infectare cu bacilul Koch au ieşit pozitive, după ce o profesoară de engleză, care preda la Liceul Teoretic „George Moroianu” din Săcele şi la o şcoală privată din municipiul Braşov, a fost diagnosticată şi internată cu TBC, într-un spital din Prahova. În plus, au mai fost identificaţi şase copii care făceau meditaţii cu profesoara, la domiciliul acesteia.
În total, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, până acum au fost identificaţi 525 de contacţi pentru profesoara bolnavă. Mai mult de 100, doar copii, la testul cutanat la tuberculină – testul iniţial, au avut reacţii care arată că sunt infectaţi. Asta nu înseamnă, însă, că au neapărat boala, spun medicii. Dar copiii au fost trimişi pentru a fi sunt consultaţi clinic de către un medic de specialitate, apoi îndrumaţi să efectueze o radiografie toracică, interpretată tot de pneumolog. Abia atunci când sunt suspiciuni se recomandă un examen al sputei, tocmai în ideea de a exclude definitiv boala.
„Copiii care sunt cu reacţie pozitivă la test nu au boala în mod cert. Ei sunt investigaţi pentru a exclude definitiv, dar vor urma un tratament profilactic tocmai în ideea de a nu dezvolta boala. Ca urmare, aceşti copii nu sunt contagioşi, părinţii trebuie să asculte de sfatul medicului, să urmeze pas cu pas indicaţiile acestuia”, a subliniat dr. Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.
525 de contacţi, 100 de infectaţi, nici un bolnav
La Liceul „George Moroianu” din Săcele au fost identificaţi 90 de contacţi adulţi şi 321 contacţi copii, iar 68 dintre aceştia din urmă au prezentat reacţie hiperergică. La şcoala privată din municipiul Braşov au fost identificaţi 11 contacţi adulţi şi 97 de contacţi copii (51 de contacţi direcţi şi 46 de copii care au cursuri în aceleaşi săli), iar 38 de elevi au prezentat reacţie hiperergică.
„Tot în cadrul anchetei au fost identificaţi şase contacţi copii, meditaţi la domiciliul profesoarei”, se arată în comunicatul DSP.
Sălile de curs din unităţile de învăţământ au fost dezinfectate cu soluţii speciale pentru suprafeţe şi s-au folosit lămpi cu UV pentru dezinfecţia aerului.
Cu toate asigurările medicilor, părinţii sunt panicaţi. În plus, lipsa informaţiilor corecte face ca elevii care au fost depistaţi pozitiv să fie „ostracizaţi” de către colegi şi părinţii acestora.
„Bineînţeles că suntem foarte îngrijoraţi, copilul nostru nu a avut nimic, totuşi, s-a constatat în urma radiografiei că a contactat microbul, bacilul. Părinţii ai căror copii sunt sănătoşi consideră că copiii noştri îi pot infesta, ceea ce este eronat şi trebuie transmis”, a spus un părinte.
Profesoara de engleză este acum într-un spital din Prahova şi are concediu medical 6 luni. Femeia a fost declarată aptă pentru muncă la catedră după analizele obligatorii facute la începutul anului şcolar, care nu includ însă şi testul pentru depistarea tuberculozei. Poliţia Săcele a deschis dosar penal pentru infracţiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor”.
Poliţiştii, sub coordonarea unui procuror, au început urmărirea penală in rem şi trebuie să stabilească dacă profesoara a ascuns boala.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.