Expres

[ViDEO] BRAŞOVUL are o criză a forței de muncă specializate

 

​Şomajul a scăzut masiv la Braşov în ultimii peste zece ani. De la 30.000 de oameni fără loc de muncă și șomaj cu două cifre, la începutul anilor 2000, s-a ajuns la o treime și rată sub 4%. Dacă în alte județe este o criză a locurilor de muncă, la Brașov este o criză a forței de muncă specializate în diferite domenii productive. Rând pe rând, muncitorii de acum 10-12 ani au ieşit la pensie, alţii s-au deprofesionalizat, după ce au părăsit fabricile prin celebrele ordonanţe. Puțini s-au recalificat în meseriile pe care le cerea piaţa. Acum, companiile din jurul Brașovului, cele mai multe din industria auto, ar avea nevoie de oameni cu pregătirea lor și cu experiență, dar găsesc cu greu. S-au văzut obligate să formeze tineri, dar aceia nu se înghesuie să învețe o meserie, chiar dacă mare parte din muncă este automatizată.

Însă, chiar dacă rata șomajului este mică, iar numărul celor aflați în evidențe este sub 10.000, problemele persistă. Chiar dacă li se pun la dispoziție locuri de muncă, cei mai mulți dintre șomeri nu au studii şi nu se pot angaja. „Sunt peste 8.000 persoane care nu au nici măcar studii medii, marea majoritate sunt din mediul rural, aceştia nu pot fi angajaţi, nu se poate face pregătirea profesională, pentru că angajatorii doresc ca aceştia să aibă minim opt clase”, a precizat Liliana Dragomir (video), director executiv al AJOFM Braşov.

Şomerii înregistraţi în evidenţele Agenţiei pot să beneficieze de măsurile active privind stimularea ocupării forţei de muncă, care au devenit mai atractive din această lună. Un şomer care se angajează în alt judeţ poate primi cel puţin 12.500 de lei, în două tranşe. Dacă se mută şi cu familia, primeşte 15.000 de lei. Nici un şomer, însă, nu s-a arătat deocamdată interesat de aceste facilităţi. „Dacă în evidenţele noastre ar veni toate persoanele care nu au loc de muncă, atât din rural, cât şi urban, am putea să aplicăm acest pachet de măsuri active şi acest trio AJOFM – angajator – persoane în căutarea locului de muncă ar funcționa, în beneficiul tuturor”, a mai spus Liliana Dragomir, director AJOFM Braşov.

Datele și problemele au fost aduse în discuție la aniversarea a 18 ani de activitate a Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), împliniți zilele trecute, dar pentru care s-a organizat astăzi, la AJOFM Brașov, Ziua porților deschise.

Citiți și:

BRAŞOV. În statistici, rata şomajului este în continuă scădere

12.500 de lei pentru şomerii care se mută pentru a se angaja


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button