BRAŞOV. Asociaţia Zâmbeşte pentru Viitor, invitată la dezbaterea proiectului „Prima Cameră” lansată de Ministerul Muncii
Asociaţia Zâmbeşte pentru Viitor din Braşov (organizaţia înfiinţată de orfani în scopul consilierii, integrării sociale și susținerii morale și materiale a tinerilor dezinstuționalizați din centrele de plasament din județul Braşov) a fost invitată la dezbaterea proiectului „Prima Cameră” lansată de Ministerul Muncii, eveniment ce va avea loc mâine, la Bucureşti.
Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pregăteşte alături de Ministerul Fondurilor Europene proiectul „Prima cameră”, program destinat inserţiei socio-profesionale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.
Ministrul Muncii Dragoş Pîrslaru (foto 1) a mai avut o întrevedere, în luna aprilie, la Guvern, cu membrii Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor, care i-au prezentat atunci propriul proiect „O casă pentru viitor” (destinat tinerilor dezinstituționalizați sau defavorizați, pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, educație și pregătire, în vederea reintegrării familiale și sociale). De asemenea, orfanii braşoveni, acum deveniţi adulţi, au amintit oficialilor prezenţi la discuţii dificultățile cu care se confruntă tinerii după ce părăsesc sistemul de protecție a copilului, cum ar fi lipsa unei locuințe și imposibilitatea obținerii unei noi cărți de identitate, precum și lipsa locurilor de muncă.
În acest context, ministrul Pîslaru i-a asigurat pe tinerii braşoveni că vor face parte din grupurile țintă prioritare vizate în cadrul intervențiilor Programului Operațional Capital Uman (POCU) privind tinerii NEETs, asigurându-i și că va fi demarată o acțiune de identificare a tinerilor din sistemul de protecție specială eligibili prin program.
Acesta este motivul pentru care acum membrii Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor au fost invitaţi la dezbaterea de mâine, ce îşi propune să identifice cele mai importante arii de intervenţie şi exemple de bune practică din activitatea organizaţiei şi care pot constitui o bază în înţelegerea cât mai apropiată a provocărilor ce apar în tranziţia tinerilor post-instituţionalizati către viaţa independentă.
Ca urmare a acelor discuţii cu mai multe ONG-uri orientate pe serviciile sociale acordate acestui grup ţintă cum sunt orfanii, Ministerul Muncii a anunţat că va lansa, la începutul anului viitor, programul „Prima cameră” pentru integrarea socio-profesională a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul instituţionalizat. Proiectul este un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieţi independente, a spus ministrul Dragoş Pîslaru.
Pentru o perioadă de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei şi cele de întreţinere vor fi suportate de stat.
„Acesta este şi scopul Asociaţiei noastre, de a sprijini tinerii atunci când au nevoie, cu un acoperiş deasupra capului, pe anumite perioade de timp, astfel încât să nu cunoască experienţa de a trăi pe străzi, foamea, frigul și orice alte lipsuri. În principal, ajutorul nostru este orientat către auto-gospodărire în viaţa de zi cu zi şi comportament în societate, prin programele educative şi de informare. Dar încercăm să-i sprijinim şi pentru a-şi finaliza studiile, a-i consilia și susţine pentru a urma o scoală profesionială sau un curs de calificare pentru obţinerea unui loc de muncă. Este un fapt deja cunoscut că majoritatea tinerilor nu au o ţintă în viaţă atunci când sunt nevoiţi să părăsească centrele de plasament şi pot deveni cu uşurinţă, victimele infractorilor: trafic de persoane, droguri, alcool, precum şi autorii unor fapte penale sau antisociale, de cele mai multe ori din cauza lipsei unui statut social care să le ofere siguranţa zilei de mâine. Noi toți putem face ceva pentru a schimba o parte din disfuncționalitățile sistemului şi ale societății!”, ne-a declarat Rupi Gabor, preşedintele Asociaţiei Zâmbeşte pentru Viitor (foto 2).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.