Amenzi de aproape 1 milion de lei pentru comercianţii de jucării
Într-o singură săptămână de controale intense în rândul comercianţilor de jucării, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat 303 amenzi contravenţionale în valoare de 973.200 lei şi 257 de avertismente pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor.
În total, au fost verificaţi 734 de operatori economici (la nivel naţional), dintre care 717 cu vânzare directă şi 17 cu vânzare online, iar la 527 dintre aceştia au fost depistate abateri de la prevederile legale.
Potrivit bilanţului întocmit de ANPC, verificările au avut loc în perioada 7-18 noiembrie, în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, când vânzările la jucării cresc, la fel ca neatenţia clienţilor.
În urma controalelor, comisarii au dispus 339 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 317.433 lei şi 14 măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 17.203 lei, la vânzarea directă şi 7 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online”, se menţionează în comunicatul ANPC.
Sfaturi pentru clienţi
Prima recomandare oferită de comisarii Protecţiei Consumatorilor pentru clienţi este ca aceştia să cumpere jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.
De asemenea, angajaţii ANPC recomandă să fie alese întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta şi capacităţile copilului (jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată).
Spre exemplu, este indicat să nu se cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici.
„Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria”, au detaliat comisarii ANPC.
În cazul în care clienţii constată că au cumpărat un produs neconform, ei trebuie să se adreseze mai întâi vânzătorului sau magazinului de la care au făcut cumpărături şi doar dacă nu li se soluţionează cazul să apeleze la Protecţia Consumatorilor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.