EXCLUSIV BRAŞOV. Când „se dă” apă caldă şi căldură în sistem centralizat
Contactat telefonic, directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT), Mircea Marin, a oferit un termen pentru reluarea furnizării de apă caldă şi căldură braşovenilor din cele circa 7.600 de apartamente rămase în sistem centralizat: „Dacă totul decurge bine, tehnic vorbind şi din punct de vedere al procedurilor, în proporţie de peste 75% pot să spun că săptămâna viitoare se va relua furnizarea. De fapt, toţi oamenii sunt în dispozitiv, speram să fie mai devreme, însă tot apar avarii la reţele. Chiar în seara asta s-a produs o avarie majoră la magistrala de transport pe Kogălniceanu, în zona Meşotă. Acum se sapă, va dura câteva zile remedierea”. Marin a precizat că SPLT nu a putut, conform legii achiziţiilor sectoriale şi a celei privind achiziţiile publice, să facă licitaţiile „clasice”. Ca urmare, pentru achiziţia de energie termică s-a făcut negociere directă cu producătorul privat Bepco SRL, cu care şi vechiul serviciu, Tetkron SRL, a avut relaţii contractuale (exclusive). „În judeţ mai există un producător de energie termică, la Făgăraş, dar nu are «ţeavă», nu are capacitatea tehnică de a ne livra. Pentru achiziţia de energie electrică am lansat invitaţie la oferte fără notificare prealabilă şi încheiem contracte cu RCS-RDS şi cu Electrica Distribuţie Transilvania Sud. Iar pentru gaz metan vor veni la negociere Engie şi Distrigaz”, a declarat directorul SPLT.
Partizan al SACET
Instalat în funcţie din 3 noiembrie, în urma unui concurs, Mircea Marin provine din mediul privat, unde spune că a lucrat, în ultimii 15 ani, tot în domeniul termoficării, având în acelaşi timp titlul de master în protecţia mediului, legat de energiile regenerabile.
El este un partizan declarat al SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică), dar al unuia care să fie cât mai ecologic şi mai eficient. „Vreau să demonstrez că şi la stat se poate să lucrezi eficient. Este dovedit că sistemele de alimentare centralizată cu energie termică reprezintă o alternativă convenabilă cost-eficienţă și în condiții de siguranță pentru populaţia marilor oraşe. Şi spre asta se îndreaptă şi cadrul legal în Uniunea Europeană, doar n-o să mergem noi în altă direcţie. Însă trebuie să dezvoltăm un SACET pe baza energiilor regenerabile”, a punctat directorul SPLT.
El ne-a spus că şi-ar dori ca locuinţa sa să fie racordată la SACET, dar într-un bloc cu distribuţie pe orizontală ce permite ca sistemul centralizat şi centrala proprie să funcţioneze alternativ, la opţiunea proprietarului. În Braşov există deocamdată două blocuri cu asemenea sistem, care au fost incluse într-un proiect-pilot. Din păcate, locuinţa sa se află în Răcădău, cartier complet debranşat, deşi are cea mai nouă reţea de termoficare din municipiu.
Însă Mircea Marin este convins că va veni momentul rebranşărilor, odată cu majorările de tarife la gaz metan şi la energia electrică.
Citiţi şi:
Update BRAŞOV. Şi totuşi, amenda a rămas la 20.000 de lei
Update BRAŞOV. Pentru că e din banii noştri, amenda ar putea fi mai mică
BRAŞOV. Primăria, amendată cu 20.000 de lei
BRAŞOV. Noul Serviciu Public Local de Termoficare are director, dar nu și adjunct
BRAŞOV. Noul Serviciul Public Local de Termoficare Braşov a obţinut licenţa de funcţionare
BRAȘOV. Căldură și apă caldă în sistem centralizat? Vor fi… cândva
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.