Delicte

BRAȘOV. Managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal, de trei ori în conflict cu ANI

  • ani_4.jpg
  • ANI2_225664.JPG
  • ANI3_225665.JPG
  • ANI4_225666.JPG
 

Pornind de la cazurile a doi manageri de spitale bucureștene, aflați în stare de incompatibilitate, fiind și membri în consilii de administrație ale unor firme de medicamente sau de aparatură medicală, Gazeta Sporturilor a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI) să precizeze câte astfel de situații de incompatibilitate mai sunt în sistemul medical. Răspunsul: „Sunt 193 de cazuri de incompatibilitate, conflict de interese și diferențe nejustificate de avere, cazuri care se referă la 114 de șefi ai sistemului medical”. Cele 114 persoane vizate pentru oricare dintre nereguli (incompatibilitate, conflict de interese și diferențe de avere) sunt ori au fost, în proporție de 85%, manageri de spital, directori și șefi de secție (în cazul celor 95 de persoane aflate în incompatibilitate, 43 sunt șefi de secții, 37 sunt manageri și 10 sunt directori). Sumele vehiculate sunt de nivelul sutelor de mii de euro, de pildă, un șef de secție de la un spital din Târgu Jiu neputând justifica 250.000 de euro.

Cele mai multe procese sunt câștigate de ANI

În cazul incompatibilității și a conflictului de interese, ANI a cîștigat definitiv 36 de cazuri, iar șefii din sănătate, 5 cazuri. 4 dintre ei au câștigat definitiv procesele împotriva ANI pe incompatibilitate. Din 26 de cazuri de incompatibilități penale, 16 se judecă, iar ANI a pierdut 9 în instanță. În această materie, agenția are un singur succes: condamnarea definitivă la un an de închisoare cu suspendare în cazul profesorului medic Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină din Iași, director la IML Iași, președinte al Colegiului Medicilor, pe care instanța l-a condamnat pentru că a semnat trei contracte cu el însuși și cu propria fiică.
Potrivit răspunsului detaliat trimis ziarului de către Agenție, 58 de directori de spital sau șefii de secție sunt administratori în companii private. Iar 29 au semnat contracte ale spitalelor lor cu firme unde ei sau familiile au interese legale.

Și manager, și contabil la privat, și consilier local, și membru AGA

Din județul Brașov, pe lista de la ANI apare Simona-Daniela Buricea, manager al Sanatoriului de Nevroze Predeal, în situație de incompatibilitate, constatată acum doi ani, conform unui comunicat ANI din 5 iunie 2014, și în conflict de interese administrativ și penal, potrivit altui comunicat al Agenției, din mai 2015. Situația de incompatibilitate a fost dată de faptul că, pe lângă cea de manager, a îndeplinit și funcțiile de contabil în patru societăți comerciale, și de consilier local, în această ultimă calitate fiind și reprezentant în AGA unei companii. „Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Buricea Simona-Daniela, Manager al Sanatoriului de Nevroze Predeal, Jud. Brașov, întrucât, simultan cu deținerea funcției de manager, a deținut și funcțiile de contabil în cadrul a patru societăți comerciale (în perioada 15 decembrie 2010 – 1 aprilie 2013), consilier local în cadrul Consiliului Local Bușteni, Jud. Prahova (începând cu data de 17 iunie 2004), precum și reprezentant al Consiliului Local Bușteni în Adunarea Generală a Acționarilor a S.C. Hidro Prahova S.A. – Ploiești (în perioada 15 decembrie 2010 – prezent – nota red. – iunie 2014)”, se arată în comunicatul ANI, ce apare pe scurt și în tabelul (galerie foto) trimis sau întocmit de GSP.

Simona-Daniela Buricea a fost numită în funcția de manager al Sanatoriului de Nevroze Predeal, în 15 decembrie 2010. Astfel, ea a încălcat dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora „Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu […] exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau / și indemnizate cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară a activităților didactice, de cercetare ștințifică și de creație literar-artistică; […] Dacă managerul selectat prin concurs se află în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori conflict de interese în termen de 30 zile de la apariția acestora”.

Legea prevede că „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. Ca urmare, în acest caz, „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Contracte cu firmele soțului și cu cele la care ea era contabilă

Un an mai târziu, ANI anunță că Simona-Daniela Buricea se află în conflict de interese administrativ și penal. Motivele pentru primul capăt de acuzare au fost că spitalul la care este manager Simona-Daniela Buricea a încheiat contracte cu firmele soțului ei – folosul patrimonial ala acestuia fiind de aproape un milion de lei – sau cu firme la care ea însăși a fost contabilă. „A încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de manager al Sanatoriului de Nevroze Predeal, a semnat contracte de execuție lucrări și a aprobat achiziționarea de bunuri și servicii de la Jord Mobil Com S.R.L., respectiv Aldrex Cons S.R.L. (societăți comerciale în cadrul cărora soțul acesteia deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator), precum și cu Termo Bunea S.R.L. și Montano Euro Constil S.R.L. (societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată a fost angajată în funcția de contabil în perioada 1 aprilie 2008 – 1 aprilie 2013). De asemenea, în perioada 2011 – 2013, soțul persoanei evaluate a obținut prin intermediul societăților comerciale al căror administrator este un folos patrimonial în cuantum de 971.511,05 lei, iar Termo Bunea S.R.L. și Montano Euro Constil S.R.L, societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată a fost angajată în funcția de contabil, au obținut un folos patrimonial în cuantum de 113.772,88 lei”, se arată în comunicatul ANI.

Buricea a încălcat, astfel, dispozițiile art. 180, alin. (2) din Legea nr. 95/2006.

Și-a angajat fiul și soțul la sanatoriu

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzute de dispozițiile art. 301, alin. (1) din Codul Penal, „întrucât, în perioada exercitării funcției de manager interimar al Sanatoriului de Nevroze Predeal, Buricea Simona-Daniela a semnat o serie de acte administrative prin care a creat un folos material rudelor sale de gradul I, respectiv fiul și soțul, în cuantum de 73.062 lei (venituri salariale), aceștia fiind angajați în cadrul sanatoriului”.

Potrivit răspunsului dat GSP, toate cele trei cazuri în care managerul Sanatoriului de Nevroze de la Predeal a intrat în vizorul ANI se află în prezent pe rolul instanțelor de judecată.

Nu e singura șefă incompatibilă din sănătatea brașoveană

Agenția Națională de Integritate a mai constatat, în iulie 2016, starea de incompatibilitate și în cazul altui șef din sănătatea brașoveană, dr. Stanciu Gabriel Teodor, fost director adjunct al al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi, până în 2015, directorul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) a Consiliului Judeţean Braşov. Potrivit ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 noiembrie 2010 – 20 februarie 2015, întrucât a deținut simultan funcția de membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate a Județului Brașov și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, respectiv în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. Ioan Aurel Sbârcea”.

Citiți și:

BRAŞOV. Un fost director din Consiliul Judeţean, acuzat de incompatibilitate


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button