Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Comemorare cu bâlbe

  • IMG_5789_225483.JPG
  • IMG_5788_225480.JPG
  • IMG_5794_225481.JPG
  • IMG_5804_225479.JPG
  • IMG_3175_225486.JPG
  • IMG_3180_225478.JPG
  • IMG_5781_225482.JPG
  • IMG_3201_225484.JPG
  • IMG_3176_225485.JPG
 

Câteva sute de persoane s-au adunat, astăzi la Troița de la Spitalul Județean, pentru a-i omagia pe cei care acum 29 de ani au avut curajul să înfrunte teroarea comunistă și să-și revendice dreptul la libertate și un trai decent, demn.

Ceremonia a început cu intonarea cântecului reamintit în 1987 și devenit după ’90 Imnul Național și a continuat cu slujba religioasă de pomenire a eroilor dispăruți în anii ce au urmat revoltei – 19 „novembrişti”, deja, iar la momentul de final, când tăvile cu colivă sunt legănate, în timp ce preoții cântă „Veșnica pomenire”, participând și reprezentanții autorităților publice. Şi anul acesta, eroii au primit onoruri militare, din partea gărzii Brigăzii 2 Vânători de Munte și a fanfarei Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”.

„Suntem o ţară plină de eroi, pe care nu ştim să-i cinstim”

Discursurile au fost puține și scurte. „Au trecut 29 de ani de la ceea ce am făcut noi, nu noi, cei care suntem în  Asociaţia 15 Noiembrie, tot Braşovul, deci 15 Noiembrie 1987 este un simbol pentru Braşov. Dorim ca la anul, când se împlinesc 30 de ani de la revoltă, să implicăm mai mulţi tineri care să afle ceea ce a însemnat acel moment în istoria Braşovului şi a ţării. 15 Noiembrie 1987 a fost scânteia care a aprins flacăra din Decembrie 1989”, a subliniat Marius Boeriu, preşedintele Asociației 15 Noiembrie 1987 Brașov.
„Suntem în locul unde s-a scris o importantă filă de istorie. În 15 Noiembrie 1987, nişte bravi braşoveni au vrut să vorbească şi să gândească liber. Chiar aici s-a cântat pentru prima dată «Deşteaptă-te, române!». Iar noi nu trebuie să-i uităm, ci să-i omagiem pe cei care pe cei care au luptat şi ne-au redat speranţa în libertate şi demnitate”, a menţionat în alocuţiunea sa reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Octav Bjoza a reamintit că gestul de curaj de acum 29 de ani a fost primul făcut în „blocul comunist”, cu mult înaintea altora dintre popoarele din Europa de Est, şi şi-a exprimat din nou indignarea pentru faptul că eroii, indiferent că sunt din războaie sau din lupta pentru dreptate, sunt desconsideraţi şi că tinerii nu sunt educaţi în spiritul respectului faţă de jertfa înaintaşilor. „A fost un gest de mare curaj, prevestitor, care avea parcă să tragă un semnal de alarmă cu ceea ce avea să se întâmple peste doi ani în lumea comunistă europeană. Suntem o ţară plină de eroi, dar ce facem cu ei? Niciodată nu am ştiut să-i cinstim aşa cum se cuvine. Este foarte tist! Din păcate, tinerii nu sunt educați în spiritul sacrificiului și al valorilor și preferă să plece din țară, în loc să rămână aici și, prin mijloace democratice, nu ca noi, acum 60-70 de ani, cu arma în mână, să lupte pentru un viitor mai bun. Obligația noastră este de a-i pomeni pe cei care și-au pierdut viața în lupta anticomunistă, iar cea a autorităților de a face cunoscut tinerei generații aceste ultime «jaloane» ale moralei”.

Pr. dr. Cristian Muntean, paroh la biserica Adormirea Maicii Domnului, a spus în stilul său caracteristic, omagiindu-i pe eroi: „Pe mine nu mă interesează partidele. Contează ţara, neamul”.

Etelka Babeş a fost ignorată

A urmat momentul depunerii de coroane şi jerbe de flori, deschis de reprezentanții Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 Braşov, conduse de Marius Boeriu şi Dănuţ Iacob, cei ai Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), conduse de brașoveanul Octav Bjoza, totodată subsecretar de stat (al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, condus de secretarul de stat Adrian Sanda, prezent şi el), instituţie care de asemenea a depus o coroană, cei ai Asociației Luptătorilor, Răniților și Urmașilor Eroilor (ALRUE) „Brașov Decembrie 1989”, conduse de Vasile Mardare, care, ca de obicei, au îngenuncheat. Premierul Dacian Cioloş a trimis o coroană, iar fostul preşedinte Traian Băsescu a fost prezent pentru a face acest lucru personal, aşa cum a mai făcut de două ori şi când era şef al statului. Au urmat Instituţia Prefectului, reprezentată de Ciprian Băncilă şi de subprefectul Diana Borş, Consiliul Judeţean, cu preşedintele Adrian Veştea şi vicepreşedintele Adrian Gabor, Primăria, cu primarul George Scripcaru, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului şi cei ai partidelor politice. Din păcate, pentru că aşa a fost desfăşurătorul comemorării de anul trecut, au fost anunţaţi ca depunând coroane şi reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi cel al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care însă au avut în zonă doar efective cu care au asigurat ordinea.
În schimb, Etelka Babeş, văduva eroului-martir anticomunist Liviu Corneliu Babeş, a depus o jerbă cu panglică tricoloră în deplin anonimat, puţini ştiind cine este cea care a încheiat evenimentul oficial.

Citiţi şi:

BRAȘOV. Remember 15 Noiembrie 1987


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button