Asigurarea RCA, obligatorie şi pentru căruţe?! Ce scăpări are Ordonanța de Urgență 54/2016
Sutele de mii de căruţe care circulă pe drumurile publice din România ar avea nevoie de asigurare RCA, dacă autorităţile ar aplica întocmai prevederile OUG 54/2016 privind asigurarea de răspundere față de terți (ce a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 723 din 19 septembrie 2016, și a intrat în vigoare la data respectivă, abrogând Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România), după cum notează profit.ro.
Ordonanţa în cauză are mai multe scăpări prin care se înţelege că şi căruţaşii ar trebui să încheie poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Astfel, la Articolul 2 al Ordonanţei de Urgenţă, vehiculul este definit drept „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepţia celor care se deplasează pe şine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracţiune animală, pentru care nu există obligaţia legală de înmatriculare sau înregistrare”.
Cum în România proprietarii sunt obligaţi să înregistreze căruţele la Primărie şi să plătească anual o taxă pentru acestea, atelajele nu pot fi excluse din categoria „vehiculelor” pentru care este necesară asigurare RCA. Potrivit Codului Rutier, „tramvaiele, troleibuzele, mopedele, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum şi vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora”.
Mai mult, potrivit Articolului 4 al OUG, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule…”, iar excepţie fac doar „persoanele fizice şi juridice care utilizează exclusiv vehicule în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ” (Articolul 5).
Date fiind aceste două articole, Poliţia poate oricând să-i amendeze pe căruţaşi pentru că circulă fără RCA (chiar şi pe drumurile comunale).
Întreaga OUG 54/2016 poate fi găsită AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.