Sănătate

BRAȘOV. CASJ susține că listele de așteptare pentru analize gratuite s-au scurtat

 

Unii dintre furnizori confirmă că acestea s-au redus la… trei luni, pentru investigaţiile imagistice de înaltă performanţă, o veşnicie pentru un om bolnav care nu ştie ce suferinţă îl chinuie şi nici nu poate primi tratament. Mai mulţi pacienţi susţin însă că listele au rămas la 6-8 luni, dacă vrei compensat sau gratuit. Dacă pui banii jos, faci investigaţia şi pe loc.

Listele de aşteptare pentru a-ţi face gratuit sau compensat analizele în laborator, care ajungeau la şase, nouă sau chiar 12 luni, sunt acum istorie, susţin reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov. Acum, cele mai lungi liste de aşteptare, de trei luni, sunt pentru imagistică de înaltă performanţă (gen rezonanţă magnetică nucleară – RMN). „Un bilet de trimitere este valabil până la 90 de zile şi în acest interval pacientul beneficiază de serviciul paraclinic. De la 1 iunie, pacienţii n-au mai reclamat că sunt liste de aşteptare în laboratoare de şase sau nouă luni. Singura listă care are astăzi maxim trei luni este pentru RMN”, a precizat dr. Cătălin Şeitan, preşedinte- director general al CASJ Braşov.

Biletul se reţine la furnizor

Asta s-ar datora unei creşteri a finanţării în acest an, ca şi faptului că s-a ajuns la o „disciplină contractuală” a furnizorilor, ceea ce a însemnat conformarea voluntară la „perierea” dublurilor la programare, măsură ce a început din vară, precum şi pe o monitorizare mai atentă din partea CASJ. „Curăţarea” listelor de dubluri s-a făcut prin recomandarea dată de CASJ furnizorilor să reţină biletul de trimitere al pacientului, când acesta face programarea, iar dacă între timp  s-a răzgândit, să-l şteargă de pe listă în momentul în care el retrage biletul de la un furnizor şi îl depune la un altul. „Listele de patru-cinci luni pe paraclinic erau oricum mult exagerate. Fiindcă aceiaşi asiguraţi usnt înscrişi peste tot şi când le vine rândul la una dintre ele nu mai anunţă să fie şterşi de pe celelalte liste. Acum, dacă îl depune la furnizor, în termen de 3 zile, îl obligă totodată să-i ofere acest serviciu. Pacientul îşi va lăsa biletul de trimitere la furnizor şi doar acolo va fi înscris. Sigur, el se poate răzgândi şi să vrea la un alt furnizor. Va fi nevoit să scoată biletul de trimitere de la primul furnizor şi îl va depune la cel de-al doilea, unde va intra pe listă”, explica, în iulie dr. Cătălin Şeitan, şeful interimar al CASJ Braşov.

Banii jos şi lista se reduce la o zi

Reprezentantul unuia dintre furnizorii de servicii imagistice spune că într-adevăr listele s-au scurtat la două-trei luni şi consideră că stăm bine faţă de alte ţări europene, dând de exemplu Anglia şi Germania, unde listele de aşteptare ar fi mai mari de cum erau în România. „Noi am respectat recomandarea Casei şi am reţinut biletul, evident, dacă a vrut pacientul. Aşa am ajuns să reducem listele de aşteptare”, a explicat reprezentantul centrului, Numai că pentru un om bolnav căruia medicii nu pot să-i pună un diagnostic precis fără RMN şi să-i dea, pe cale de consecinţă, un tratament adecvat, 90 de zile de incertitudine şi de suferinţă sunt o veşnicie.
Alţi furnizori au însă tot liste care depăşesc şase-opt luni. „Dacă vrei să faci un RMN decontat de CAS listele pot fi și de 6-9 luni. A trebuit să fac un RMN în octombrie și a trebuit să îl achit în totalitate, deoarece lista de așteptare era foarte lungă”, a spus un pacient. „Soţul meu a fost cu biletul de trimitere şi i-au spus că-l programează peste 8 luni, dar dacă vrea cu plată poate şi a doua zi”, ne-a relatat şi alta.
„Am plătit, deşi era urgenţă. Dar, dacă nu te duce pe targă cu ambulanţa, ei nu consideră urgenţă reală. M-am dus să-mi cer banii de la Casă, dar mi-au spus că nu se poate, nu au «cadru legal»”, a spus şi un al treilea braşovean.

Listele online, soluţie parţială

Cătălin Şeitan susţinea tot în vară că toată această situaţie se va rezolva parţial după ce va fi implementat ceea ce este pompos numit în lege „sistemul de management al listelor de priorităţi” (a se citi de aşteptare). „Toţi furnizorii au această obligaţie prin lege, sistemul va fi unul naţional. Vrem să fie mai multă transparenţă. Asiguratul va fi obligat să depună biletul de trimitere de la medic la un singur laborator sau centru, iar acestea să publice online listele de priorităţi cu cei care au înscris la ei biletul şi veţi vedea că nu vor mai aştepta asiguraţii nici trei luni. Conform noului Contract-cadru, aceste liste vor fi urmărite în timp real de când va fi disponibilă aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Casa Naţională. Acum această aplicaţie nu funcţionează, dar credem că va fi disponibilă în curând”, a explicat dr. Şeitan.

Nici acum nu a devenit operaţională, dar dacă va funcţiona la fel de „bine” ca sistemul cardului de sănătate, va fi inutilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button