BRAȘOV. Căldură și apă caldă în sistem centralizat? Vor fi… cândva
Viceprimarul Costel Mihai a evitat să mai avanseze un termen de la care braşovenii din peste 7.500 de apartamente vor avea din nou apă caldă şi căldură, după ce „1 noiembrie” sau „începutul lui noiembrie” nu au putut fi respectate. Sunt în curs proceduri de îndeplinit şi hârtii de depus, în timp ce mii de braşoveni stau de şapte luni și două zile fără a avea confort termic şi condiţii de igienă.
Singura noutate pe care ne-a putut-o oferi viceprimarul a fost că, după ce au fost puse sub presiune conductele de transport al agentului termic, de luni a început încărcarea cu apă a instalaţiilor secundare de încălzire, respectiv cele dintre punctul termic şi branşamentul utilizatorului final. Probele tehnologice se vor desfăşura până vineri. Din păcate, deşi aud apa gâlgâind din nou pe ţevi, braşovenii care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor mai avea de aşteptat până când vor primi agent termic.
Protecția Consumatorului verifică documentele de înfiinţare a serviciului
Deocamdată, pentru Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov se aşteaptă licenţa de funcţionare de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale (ANRSC). Viceprimarul Mihai Costel ne-a declarat că vineri a primit de la Autoritate solicitare pentru documente suplimentare la dosar. De asemenea, mai trebuie rezolvată şi problema contractelor de furnizare încheiate între asociaţiile de proprietari şi SPLT, pentru că procedura este acum suspendată până la finalizarea controlului de către Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului. „Modelul de contract cu asociaţiile de proprietari a fost depus de către directorul Serviciului, iar Primăria trebuie să depună documentele care au stat la baza înfiinţării serviciului public. Din punct de vedere al legislaţiei nu se poate vorbi de nerespectarea etapelor şi procedurilor de înfiinţare, ţinând cont că în spatele acestora de află mai multe hotărâri de Consiliu Local, inclusiv HCL 430/2016, care a primit viza de legalitate a Prefecturii”, a precizat viceprimarul. El a adăugat că legislaţia în materie prevede obligativitatea municipalităţii de a se licenţia în 90 de zile de la darea în administrare a activităţii de producţie, transport şi distribuţie, care s-a făcut prin acea HCL 430 din 9 septembrie, „deci ne aflăm în termenul prevăzut de lege”.
Trebuie făcută achiziţie de gaz metan şi de energie termică
Viceprimarul a precizat că postul de director al SPLT Braşov a fost obţinut de Marin Ionuţ Mircea, în urma concursului organizat de Primăria Braşov, iar acesta ar putea răspunde la întrebările legate de procedura de achiziţie a gazului metan, pentru centralele de cvartal preluate de la Tetkron – care pot alimenta circa 3.500 de apartamente, dar şi de achiziţia energiei termice, pe care vechea societate o cumpăra exclusiv de la Bepco SRL – pentru celelalte 4.000 de locuinţe. Din păcate, directorul SPLT nu a putut fi contactat în ultimele două zile. Din câte știm, nici cu SC Bepco SRL, nici cu un altul nu a fost semnat până acum vreun contract de către Serviciul Local de Termoficare. Pentru contractul cu Engie (fosta GDF Suez) mai este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, prin care să se aprobe decizia AGA de majorare a capitalului social al SC Tetkron, astfel încât societatea (care acum asigură doar mentenanţa infrastructurii de termoficare) să-şi achite datoriile faţă de terţi, datorii care au dus la sistare în 7 aprilie 2016. În caz contrar, furnizorul de gaz refuză să încheie contract cu SPLT. Proiectul de HCL privind majorarea capitalului social al S.C. Tetkron S.R.L. a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliul Local din 31 octombrie, când au fost aprobate alte hotărâri necesare punerii în funcţiune a serviciului. „Așteptam un punct de vedere de la Ministerul Dezvoltării, de aceea a fost retras. Punctul de vedere a venit, avem două posibile soluţii, pe care o să le discutăm într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local”, a explicat viceprimarul Costel Mihai.
Risc de inundaţii în blocurile cu debranşări neanunţate
Dacă în 7 aprilie, când a fost sistată furnizarea de agent termic, în evidenţele SC Tetkron SRL Braşov erau înregistraţi 10.700 de consumatori casnici, acum numărul acestora este estimat la 7.600, asta după ce, iniţial, Primăria Braşov avea informaţii că ar fi 8.000. „Din evidenţele noului serviciu public de termoficare vor fi aproximativ 7.600 de beneficiari. Asta este o cifră apropiată de realitate, deşi noi ştiam 8.000. Diferenţa e formată din persoane care s-au debranşat necontrolat şi atunci există riscul să avem surprize zilele acestea, în momentul în care facem probe tehnologice”, a spus viceprimarul. Cei 400 de beneficiari care s-au debranşat fără să anunţe ar putea crea surprize neplăcute în timpul probelor tehnologice, pentru că, în cazul în care nu şi-au blindat corespunzător ţevile, ar putea să-şi inunde vecinii.
De altfel, şi anul trecut, când timp de trei luni a fost sistată furnizarea de agent termic, mai mulţi braşoveni şi-au tăiat singuri ţevile de căldură, iar când au fost încărcate instalaţiile au apărut şi inundaţiile, pentru că unii locatarii nu şi-au „blindat” cum trebuie conductele.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.