Oficial. ANAF controlează două societăți bancare din România
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) controlează, la ora actuală, două bănci din România.
„În prezent, DGAMC (Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – n.r) desfășoară inspecții fiscale parțiale la două societăți bancare. Inspecțiile fiscale au început în luna mai anul 2016 și se vor finaliza în termenul prevăzut de Legea nr. 207/2015 privin Codul de Procedură Fiscală, iar rezultatele vor fi cunoscute la finalizarea acestora”, se arată în răspunsul trimis de Serviciul Comunicare, Relații Publice și Mass-Media din cadrul ANAF.
Recent, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Ionuț Mișa, a declarat într-o conferinţă de specialitate, că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) efectuează o serie de controale la băncile din România. Fiscul a constatat în urma controlalelor efectuate o serie de nereguli, iar consecinţele sunt „majore”.
Atunci, oficialul a subliniat că vânzarea portofoliilor de credite este una dintre metodele folosite de bănci pentru a exporta profitul. „Vânzarea portofoliilor de credite a reprezentat un element care fost luat în calcul la stabilirea gradului de risc fiscal, în funcție de care contribuabilii sunt selectați pentru a fi incluși în Programul de Inspecție Fiscală al DGAMC. În urma analizei efectuate am constatat că multe dintre băncile din România au înregistrat pierderi în ultimii cinci ani, unele dintre ele neachitând impozit pe profit în nici unul dintre ani”, menționează ANAF.
Cu toate acestea, fiscul precizează că nu se poate face o apreciere dacă externalizarea creditelor este o practică obișnuită în sistemul bancar românesc, în condițiile în care momentan sunt în control doar două instituții financiare. „Externalizarea profiturilor realizate în România se putea împiedica prin îmbunătățirea legislației în domeniu. În acest moment există un trend general la nivel european și global de îmbunătățire a legislației în domeniu și convenții privind schimbul de informații fiscale între state. ANAF are din ce in ce mai multe pârghii pentru a împiedica aceste practici”, se subliniază în răspunsul trimis de ANAF.
În acest context, ANAF arată că, în cazul în care în urma inspecțiilor fiscale, vor fi constatate și alte nereguli, acestea vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea actelor de control.
Citiți și:
Jaful gulerelor albe. Băncile din România, în vizorul opiniei publice
Băncile din România, în vizorul fiscului
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.