Sănătate

BRAȘOV. Calitatea vieții pacientelor cu cancer poate depinde de părul tău! Fii „Brave Cut”!

  • tunsoare_224647.jpg
  • codite-impletite_224646.jpg
 

Chiar dacă este greu de crezut, nu mai mult de 15 cm din părul unui om sănătos pot reda energie și speranță într-un corp plăpând, măcinat de suferință, agresat de tratamente chinuitoare precum chimioterapia și radioterapia, în cazul pacientelor de cancer. Nu este o boală care se întâmplă doar altora. Oricare dintre noi ne putem prăbuși la un moment dat, iar ajutorul celor din jur este vital pentru a ne ridica și a păși mai departe în viață. Pentru că poate exista viață și după cancer…

Într-adevăr, este nevoie de multă informare și conștientizare asupra riscurilor la care se expun femeile dacă ignoră să-și facă investigații regulate.

Conform studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”, rata de supraviețuire totală în țara noastră, pentru cancerul de sân, cel uterin și cel ovarian, este de doar 59,3%, în comparație cu media europeană de 69,4%. Una din principalele cauze ce duc la acest procent scăzut este tocmai lipsa de informare a femeilor.

Statistici îngrijorătoare

Din păcate, cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, dar 98% dintre pacientele diagnosticate incipient trăiesc cel puţin încă 5 ani. Pe de altă parte, cancerul de col uterin este a patra cea mai întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, rata de vindecare în cazul bolii descoperite în faza incipientă fiind de 93%. În schimb, cancerul ovarian ocupă al șaptelea loc în clasamentul celor mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor, iar 45% dintre ele supravieţuiesc la 5 ani de la diagnosticare.

Toate acestea sunt informaţii cuprinse în prima parte a studiului de referință, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian şi a celui de sân în ţara noastră. Studiul este realizat de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat strategic între ONG-uri, profesionişti din sistemul medical şi toţi cei interesaţi în a promova importanța educaţiei şi prevenţiei.

Să facem scut în jurul lor

De boală vindecă doctorul ajutat de Dumnezeu, dar la depresia spre care aceste paciente tind vrând-nevrând, doar cei din jurul lor pot fi de folos. Noi toți avem datoria morală de a face scut în jurul celor peste 50.000 de femei care se îmbolnăvesc anual de cancer și, în urma tratamentelor, odată cu părul își pierd și încrederea în sine, dar și pofta de viață.   

Prin tunsoarea Brave Cut, parte a campaniei „Vieți Împletite”, lansată la 1 octombrie 2015 de Fundația Renașterea, pot fi realizare peruci din păr natural în beneficiul copiilor și al pacientelor oncologice.

În acest moment există 39 de saloane partenere care oferă tunsori Brave Cut (33 în București și șase în alte localități din țară, printre care una și la Brașov), ne spun reprezentanții Fundației. Peste 4.000 de persoane au donat deja codițe (la saloane sau la Fundație, prin curier – donatoare din România, Austria, Italia, Danemarca. Marea Britanie etc.) și peste 500 de peruci pot fi realizate din părul colectat.

„Peste 40 de peruci au fost lucrate și donate până în prezent. Multe persoane publice care au ales să devină purtătoare ale tunsorii Brave Cut, printre acestea numărându-se multe vedete. Pentru realizarea unei peruci este nevoie de minim cinci codițe în cazul părului bogat și de șapte codițe pentru cel subțire. Lungimea minimă a unei codițe este 15 cm. Nu există nici un fel de restricție în ceea ce priveste părul vopsit sau grosimea firului de păr. Perucile sunt realizate personalizat, pentru fiecare pacientă, la un atelier în Galați”, sunt informațiile obținute de la inițiatorii campaniei.  

Zeci de brașovence s-au alăturat campaniei naționale

La Brașov, singurul salon care a intrat în acest proiect umanitar se află pe strada Zorilor nr.16.

„Sunt deschisă acțiunilor umanitare. Dacă pot ajuta, de ce să nu o fac? Dar îmi pare rău că sunt singura din oraș care s-a implicat în această campanie. Aici nu reclama este importantă, ci scopul acțiunii. Astfel, recoltatul părului urmând instrucțiunile stricte, urmat de spălat și coafat, sunt servicii gratuite, pe care le fac cu mare drag, din tot sufletul meu. Am avut donatoare chiar și din rândul fetelor minore, care au aflat de campanie și și-au rugat părinții să le aducă la tuns cu acest scop nobil. Este impresionant!”, ne-a declarat Nicoleta Radu, administratorului salonului.

Persoanele care nu pot dona păr, dar vor totuși să se implice, pot face donații în bani. Orice sumă, cât de mică, este de mare ajutor, întrucât manopera pentru realizarea unei peruci costă între 800 și 1.000 de lei. O altă variantă ar fi folosirrea unor anumite produse de igienă de la firmele partenere în proiect, despre care se pot afla informații pe site-ul fundației.

Deocamdată, eu am ales să-mi donez părul, care știu că va acoperi la un moment dat capul unei femei care are nevoie de energia mea pozitivă, pentru că l-am donat într-o atmosferă de… bucurie. Am fost donatoarea cu numărul 67 din Brașov, astfel împletându-mi viața cu pacientele suferinde, dar și cu comunitatea „Brave Cut”. 

citește și

BRAŞOV. Păr pentru perucile copiilor bolnavi de cancer; donaţii contra tuns gratuit


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button