Politic

Alegeri 2016. Republica Moldova pare să se îndrepte spre al doilea tur de scrutin

 

Aproape trei milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova fost chemaţi la urne, duminică, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima oară după 15 ani, însă prezenţa la vot a fost în jur de 50%, mai mică decât la parlamentarele din 2014, când au participat 58.89% dintre alegători. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, scrutinul s-a desfăşurat fără incidente majore. „Cele mai dese evenimente care au fost reflectate vizează tentative de agitaţie electorală, inclusiv în ziua tăcerii”, a declarat Maxim Lebedinschi, membru CEC.

Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, concurentul electoral trebuie să întrunească cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. Dacă nici un candidat nu obţine majoritatea absolută se organizează al doilea tur de scrutin, cu participarea primilor doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi valabil exprimate.

După ce 90% din procesele-verbale au fost procesate, rezultatele arată astfel: Igor Dodon, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 49,77%
Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate – 36,93%
Mihai Ghimpu, Partidul Liberal – 1,86 %
Iurie Leancă, Partidul Popular European din Moldova – 3,22%
Dumitru Ciubaşenco, Partidul Nostru – 5,81%
Silvia Radu, candidat independent – 0,4%
Maia Laguta, candidat independent – 0,7%
Ana Guţu, Partidul „Dreapta” – 0,17%
Valeriu Ghileţchi, candidat independent – 1,06%


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button