BRAŞOV. Elicopterul promis de Airbus Colegiului Tehnic „Transilvania” a fost predat oficial, pentru a fi folosit la practică (FOTO)
Elevii vor avea la îndemână şi dulapuri cu scule, pentru a simula reparaţii
Materialul didactic promis de Compania Airbus Helicopters Industries Colegiului Tehnic „Transilvania” din Braşov, pentru pregătirea de specialişti în domeniul aeronautic, a fost predat astăzi, în mod oficial, reprezentanţilor unităţii de învăţământ.
Evenimentul a avut loc în prezenţa prefectului Ciprian Băncilă, a primarului George Scripcaru şi a reprezentanţilor din cadrul Institutului Francez şi a Consulatului Franţei în România, chiar de Ziua Colegiului Tehnic Transilvania.
Printre altele, unitatea şcolară a primit o structură de elicopter Puma, dulapuri cu scule pentru aviaţie identice cu cele existente în fabricile Airbus, un rotor principal şi alte echipamente pe care elevii să le utilizeze pentru a învăţa meserie.
Pentru început, 28 de adolescenţi (fete şi băieţi), înscrişi în aceeaşi clasă de învăţământ liceal (nu profesional), vor folosi aceste dotări (având posibilitatea să simuleze reparaţii), pentru a deveni tehnicieni de aviaţie şi a lucra, cel mai probabil, la Airbus Helicopters, având prioritate la angajare, după absolvire.
„Cei care s-au înscris anul acesta, dacă au făcut-o la întâmplare au tras o carte bună, iar dacă au făcut-o gândit, au avut minte limpede. Anul viitor va fi concurenţă mare pentru această specializare”, a declarat Mihail Necula – director Airbus Helicopters Romania (surprins în foto 2 în timp ce dădea mâna cu elevii şi le ura succes), adăugând că, în viitorul an şcolar va fi suplimentat şi numărul de locuri (vor fi două clase, în loc de una).
Reprezentantul Airbus Helicopters a explicat că este doar începutul colaborării şi că, în viitor, compania va oferi şi alte dotări colegiului: „Aceasta este o primă etapă pentru demararea procesului de învăţământ. În primii doi ani de studiu, elevii capătă competenţe tehnice generale, iar în următorii doi ani le învaţă pe cele specifice. Noi îi vom susţine şi vom oferi şi alte materiale didactice”.
Referitor la programa şcolară, el a subliniat că este important ca elevii să aibă parte de mai multe ore de practică (elevii din primul an de studiu au în orar doar 90 de ore de practică), pentru a învăţa cu adevărat meserie şi că, în prezent, se află în analiză un proiect de lege privind învăţământul în sistem dual (susţinut de companiile private). „Învăţământul dual este benefic, deoarece Braşovul are lipsă de specialişti, iar unele investiţii nu se concretizează, pentru că investitorii nu găsesc muncitori calificaţi”, a explicat Mihail Necula.
Protocolul de colaborare pentru înfiinţarea Centrului de Formare Aeronautic de la Colegiul Tehnic Transilvania Braşov a fost semnat, pe 2 iunie de primarul George Scripcaru, de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ariana Bucur, de directorul adjunct al Colegiului, Daniela Felegean şi de reprezentanta Airbus Helicopters Industries, Mirela Petcu. Proiectul este susţinut şi de Ministerul Educaţiei, Ambasada Franţei, Colegiul Tehnic de Aeronautică „Henri Coandă” din Bucureşti şi de alte entităţi.
Pentru detalii, CITIŢI ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.