Sănătate

[ViDEO] BRAŞOVUL a cerut 124 de medici rezidenţi, primeşte 48!

 

Facultatea de Medicină şi Universitatea „Transilvania” Braşov vor înainta un memoriu către Ministerul Sănătăţii prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat, deoarece în acest an au fost alocate la Braşov doar 30% dintre locurile solicitate, acoperind doar 43% din numărul mediciniştilor braşoveni din promoţia 2016. Asta în condiţiile în care spitalele sunt în deficit de medici. 

Potrivit decanului Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Transilvania“ Braşov, dr. Marius Alexandru Moga (video 1, 2 şi 3), instituţiei i-au fost alocate 48 de locuri pentru pregătirea în rezidenţiat, în sesiunea din noiembrie 2016, din totalul de 124 de locuri solicitate, conform listei locurilor și a posturilor scoase la concursul din această toamnă.
Mai mult, din totalul de 3.014 de locuri pentru absolvenții acestei promoții din toată ţara cele 48 de locuri alocate Braşovului înseamnă 1,5% din numărul total al locurilor la nivel național, respectiv doar pentru 43% dintre absolvenții promoției 2016 ai facultății brașovene. Dacă în anii trecuţi numărul locurilor alocate Braşovului, pentru pregătirea în rezidenţiat era mai mare decât numărul absolvenţilor (în 2015 – 80 de locuri pentru 78 de absolvenţi, în 2014 – 87 de locuri, pentru 71 de absolvenţi), în acest an Facultăţii de Medicină din Braşov i-au fost repartizate 48 de locuri pentru 111 absolvenţi.
În luna iunie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Facultatea de Medicină din Brașov şi toate cele şase spitale clinice a transmis oferta privind posibilitatea de a pregăti 124 de medici rezidenți, în concordanță cu posibilităţile de instruire din cadrul facultății, însă instituției brașovene i s-a alocat doar o treime din numărul de locuri solicitat”, a spus dr. Moga într-o conferinţă de presă organizată astăzi.

Cine mai asigură liniile de gardă?

Problema nu este doar a mediciniştilor sau a facultăţii, ci şi a spitalelor, care au nevoie de angajaţi calificaţi, care să-i secondeze pe medicii cu experienţă, şi a pacienţilor. Managerul Spitalului Judeţean Braşov, dr. Daniela Neculoiu (video 4), a spus că spitalul a informat Ministerul Sănătăţii cu privire la faptul că are nevoie de cel puţin 50 de rezidenţi, însă i-au fost repartizate doar 26 de locuri.
„În primul rând, rezidentul este o forţă de muncă ce este calificată şi care creşte calitatea actului medical în condiţii normale. Din cele 50 de locuri solicitate am primit doar jumătate, respectiv 26 de locuri. Mai exact, la specializarea cardiologie am cerut zece locuri şi am primit două, la medicină internă am cerut tot zece şi am primit patru, iar la ATI am cerut cinci şi am primit… zero. Rezidentul poate intra pe linia de gardă încă din anul II, iar cei din anii mari pot face singuri garda, reprezintă o forţă de muncă importantă pentru noi. Ne punem problema ca în trei ani să nu mai avem rezidenţi pe care să îi înrolăm pe linia de gardă”, a precizat dr. Neculoiu.
Reprezentanții Facultății de Medicină solicită Ministerului Sănătății o realocare a cifrelor, în concordanță cu facilitățile de pregătire oferite în centrul universitar Brașov, precum și cu nevoile reale ale activității medicale din județ.

Rată de reuşită la rezidenţiat de aproape 100% la Braşov

Facultatea de Medicină din Braşov poate asigura instruirea în 21 de specialități sub îndrumarea a 21 de coordonatori, însă din partea Ministerului au fost alocate locuri doar pentru 18 specializări. De asemenea, reprezentanţii facultăţii mai spun că toţi absolvenţii Facultății de Medicină la examenul de rezidențiat din ultimii ani au îndeplinit baremul necesar alegerii unei specialități în cadrul programului de rezidențiat. În plus, Braşovul se confruntă şi cu un deficit de medici, un exemplu fiind serviciul de urgență unde sunt încadrați opt medici față de necesarul de 20.
Reprezentanţii instituţiei au făcut o paralelă cu alte facultăţi de medicină din ţară care au primit mult mai multe locuri. De exemplu, instituţiile înfiinţate în aceeași perioadă cu cea din Braşov vor primi în pregătire, în acest an, un număr mult mai mare de medici rezidenți: Sibiu – 72, Oradea – 91, Constanța – 95. Și Facultatea de Medicină din Arad, din cadrul universității private „Vasile Goldiș“ are alocate 49 de locuri.
Pe parcursul celor cinci ani de rezidenţiat, un medic trece prin 15 stagii de pregătire, având un coordonator şi 15 îndrumători. Şeful de promoţie 2016 de la Medicină, Sever Gulea (video 7), spune că el şi colegii lui vor să-şi continue pregătirea în Braşov, oraş cu care sunt familiarizaţi şi care se pot forma la standarde de calitate. „S-a întâmplat ca anul acesta să fie cea mai numeroasă promoţie la Medicina din Braşov, dar şi discrepanţa dintre numărul de absolvenţi şi cel al locurilor la rezidenţiat este foarte mare. Chiar dacă s-a schimbat metodologia şi este examen la nivel naţional tot suntem discriminaţi, fiind nevoiţi să plecăm în alte centre universitare pentru a continua pregătirea”, a punctat Gulea.
În total, în acest an, în unităţile sanitare din Braşov sunt 347 de rezidenţi de diferiţi ani. Cei mai mulţi sunt la Spitalul Judeţean – 196.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button