Politic

BRAŞOV. Şcolile de şoferi, în pericol să rămână fără autorizaţii de funcţionare

 

Guvernul a aprobat astăzi Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră pentru perioada 2016-2020 și Planul de acțiuni pentru implementarea strategiei, având ca obiective majore creșterea siguranței rutiere și reducerea la jumătate a numărului de decese din accidente rutiere până în anul 2020 față de anul 2010.

Potrivit unui comunicat transmis din partea Guvernului, asumarea de către România a acestor obiective este în concordanță cu orientările comunicate de Comisia Europeană pentru perioada 2011-2020 pentru un spațiu european de siguranță rutieră și reducerea deceselor cu 50% față de perioada anterioară.

Strategia pentru siguranță rutieră își propune mai multe direcții de acțiune, și anume: întărirea și coordonarea instituțională, factorul uman în siguranța rutieră, formarea în domeniul siguranței rutiere, îmbunătățirea evaluării medicale și psihologice, instruire și examinare, îmbunătățirea legislației și a controlului respectării legilor în domeniu, siguranța infrastructurii rutiere, transport și mobilitate, siguranța vehiculelor, cercetare și statistică în domeniul siguranței rutiere.

Strategia prevede pe termen scurt reglementarea unui Plan Național de Educație Rutieră, un accent deosebit fiind pus pe educația și formarea copiilor, a tinerilor și a conducătorilor auto începători. Totodată, este prevăzută introducerea înregistrării video a examenelor pentru obținerea certificatelor și atestatelor profesionale, iar pe termen lung va fi amendată legea astfel încât școlile de șoferi să-și poată prelungi autorizația de funcționare cu condiția ca minim 50% dintre cursanți să promoveze examenul. Este prevăzută, totodată, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea și consilierea conducătorilor auto cu abateri grave și repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul șoferilor profesioniști.

Promovabilitate slabă la Braşov, la prima pedală

Analizând  statisticile realizate de şcoaladesoferi.odat.ro în baza informaţiilor puse la dispoziţie de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, aflăm că rata de promovabilitate a şcolilor de şoferi din Braşov s-a ridicat anul trecut la 33,83%, cu aproape şapte procente sub media pe ţară. Raportându-ne la activitatea tematică din 2015, în Braşov existau 36 de şcoli de şoferi şi 256 de instructor.  

Sursa de informare pune la dispoziţie şi o listă cu cei mai performanţi instructori auto din 2015 din fiecare judeţ, în funcţie de numărul elevilor instruiţi care au promovat apoi şcoala. În ceea ce ne priveşte, avem trei nume în acest top: Cătălin Şchiopu, Marius Bivolaru şi Florin Enăchescu.

Mulţi braşoveni îşi doresc să intre în posesia unui permis auto, însă destul de puţini îl obţin „la prima pedală”, cum se spune în branşă. Statiticile pe anul trecut menţionază că din 9.351 de cursanţi braşoveni, au primit permis auto 2.814, în procente însemnând 30%.   

Trebuie ţinut cont şi de emoţiile tinerilor 

Am solicitat un punct de vedere din partea unui reprezentant al şcolilor de şoferi din Braşov. Astfel, Adrian Taropa consideră că la statisticile de promovabilitate „la prima pedală” trebuie ţinut cont şi de unele caracteristici ale cursanţilor: „Nu este corectă o astfel de abordare, faţă de public mai ales. Mulţi sunt tineri, emotivi, au emoţii mari atunci când dau examenul practic, aşa că greşesc şi nu-l iau din prima. Partea bună la ora actuală este că proba teoretică, odată promovată, aşa rămâne, iar candidatului nu-i mai rămâne decât să ia lecţii de condus. De regulă, cine plăteşte şoala de şoferi, se străduieşte să şi ia carnetul, deci până la urmă cei mai mulţi promovează”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button