Expres

UPDATE. Cutremurul a avut „un mecanism destul de ciudat”

  • iasi_2.jpg
 

Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut „un mecanism destul de ciudat”, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat la Digi24 directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

Deși primele date indicau 6-6,1 grade pe scara Richter, ulterior, INFP a revizuit la 5,6 și apoi la 5,3 magnitudinea seismului. Și adâncimea a fost revizuită, de la 100 la 112, apoi la 91,6 km, ceea ce ar explica faptul că a fost perceput ca fiind mai puternic. Potrivit cutremur.net, intensitatea maximă a fost de V-VI grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimţit pe arie largă în Muntenia, Moldova şi Sudul Transilvaniei, dar şi în Bulgaria şi în Basarabia. Astfel, intensitatea seismului a fost de IV-V grade pe scara Mercalli în mai multe zone din centrul şi Sudul Moldovei, dar şi din Muntenia. La Bucureşti intensitatea mişcării seismice a fost de IV până la IV-V grade pe scara Mercalli. Cutremurul a avut loc la 2h 11 min 20 sec, ora României. Potrivit sursei menționate, care citează INFP, picentrul cutremurului a fost localizat în Munții Vrancei, la vest de Nereju, județul Vrancea (45,71 grade latitudine Nordică, 26,62 grade longitudine Estică). Acest seism a avut cam același mecanism ca unul dintre cele două cutremure  majore din 30/31 mai 1990, cel cu magnitudinea de 6,9, a menționat specialistul.

Pagube și răniți la Iași

La Iași (foto 2) s-au înregistrat apeluri la 112, pentru atacuri de panică, dar au fost și doi răniți ușor, în timp ce ieșeau din casă. O persoană a sărit pe geam, deși stă la parter. Seismul a afectat una dintre clădirile importante de patrimoniu ale Iaşiului – Palatul Braunstein, de lângă Piața Unirii, o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care nu a fost niciodată reabilitată. S-au desprins bucăți din fațadă, ornamentele, practic, iar acum zona este izolată.

Astăzi, la ora 12 și 15 s-a înregistrat o replică de magnitudine 3,1, la mare adâncime – 143,2 km.

Potrivit INFP, cel mai puternic cutremur din România în ultimii ani s-a produs pe 22 noiembrie 2014. Seismul de atunci a fost de 5,7 grade pe scara Richter, fiind resimţit şi la Bucureşti, dar a fost unul de crustal (de suprafață), la 39 de km adâncime, de aceea s-a simțit mai puternic și a provocat unele pagube, afectând și furnizarea energiei electrice și a telefoniei mobile în câteva zone din sud-est.

Ultima mișcare telurică perceptibilă avusese loc în 29 martie 2015, 4,9 grade pe scara Richter, la 142 de km adâncime. În acest an, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter și s-a înregistrat pe 1 septembrie.

Citiți și:

Cutremur în România, resimțit și la BRAȘOV!

Update. Ce a raportat INFP pe contul de Twitter și pe site-ul instituției cu privire la cutremurul resimțit și la BRAȘOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button