[ViDEO] BRAŞOV. Concursul pentru director de şcoală agită spiritele în politică şi a provocat indignarea cadrelor didactice
„Plagiază și fură sau taci și îndură”, acesta este sloganul cu care deputatul liberal de Braşov Maria Grecea vrea să atragă atenţia asupra faptului că social-democraţii vor să continue politizarea învățământului, amendând proiectul ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), Mircea Dumitru, care vrea să organizeze concurs pentru numirea de directori în şcoli.
„În data de 10 septembrie, tehnocratul Mircea Dumitru, a făcut un prim pas spre depolitizarea sistemului educațional, aprobând metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar. Astfel, dosarele de concurs sunt depuse începând cu data de 13 septembrie, procedura urmând să fie finalizată în data de 16 decembrie. Decizia nu a deranjat foarte mult cadrele didactice, în schimb i-a înfuriat la culme pe social-democrați, care au început o campanie pentru a determina MENCS să amâne concursurile, în speranța că vor păstra în functiile de conducere ale institutiilor de învățământ clientela PSD cu care pot constrânge cadre didactice, dar și părinți, să susțină partidul”, a declarat azi Maria Grecea, în conferinţa de presă susţinută la sediul PNL Braşov. (vezi video ataşat)
Sursa citată a precizat că cel mai controversat lucru rămâne modul în care fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a ales să intervină în această situație: „În loc să invite în comisie sau să inițieze o dezbatere atât cu reprezentanții cadrelor didactice, cât și cu membrii Guvernului, fostul ministru a preferat să amendeze o lege care nu are nici o legătură cu managementul instituțiilor de învățământ și care se afla la comisia raportoare din camera decizională, respectiv Senat. Prin amendamentul propus, organizarea concursurilor se poate face numai după finalizarea semestrului al II-lea și până la începutul noului an școlar”, a precizat deputatul.
Amintim că şi reprezentanţii PSD Braşov au reacţionat la propunerea MEC ca acest concurs să fie susţinut în 12 octombrie 2016, îndemnând cadrele didactice din județ să conteste ordinul ministrului și să solicite amânarea.
„Cel mai grav lucru este legat de suspiciunea privind falsificarea semnăturii secretarului Comisiei de învățământ, ceea ce denotă clar disperarea PSD în legătură cu acest subiect. De menționat este şi că preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca, uită că în fruntea Inspectoratului Şcolar Braşov este un membru marcant PSD, care s-a înscris în cursa pentru parlamentare”, a adăugat Grecea.
Ca urmare, liberalii braşoveni cer suspendarea din funcţia de inspector şcolar general a Arianei Bucur, dacă tot se apropie campania electorală, „tocmai pentru a nu pune presiune pe directori și profesori să voteze PSD”.
Pe cadrele didactice le-a întrebat cineva?
Cu toate că Grecea a afirmat că decizia ministrului Educaţiei cu referire organizarea concursului în 12 octombrie nu a deranjat foarte mult cadrele didactice, directorii din Braşov pe care i-am abordat la întâmplare imediat după conferinţa de presă amintită au afirmat contrariul.
Deşi nu le-a consultat nimeni până acum, doar jurnaliştii eventual, pentru câte o opinie, cadrele didactice intervievate sunt de părere că acest concurs ar trebui să fie susţinut, că nu ar fi un lucru tocmai rău, dar numai după o organizare „ca la carte”, anunţat din timp, nu doar cu o lună înainte şi la scurt timp după începerea anului şcolar. Mai mult, cei aflaţi acum în scaunele de director s-au arătat deranjaţi şi de faptul că se vorbeşte că ei sunt numiţi politic, în condiţiile în care unii sunt în funcţii de mulţi ani, deşi pe la ministerul de resort s-au perindat de-a lungul timpului politicieni de diverse culori politice.
Totul ar putea fi un scenariu!
Profesorul de pian Francisca Lupu, directorul Liceului de Muzică Tudor Ciortea din Braşov, ne-a spus că ea a fost numită în funcţie acum doi ani, la recomandarea fostului director, Liliana Şerbănuţ, care a fost transferată la IŞJ Braşov.
„Nu sunt membru de partid şi numirea mea nu are nimic de-a face cu politica. Pe mine nu mă mai interesează foarte mult acest concurs, având în vedere că în scurt timp voi ieşi la pensie, dar pot afirma că sunt de acord cu cei care afirmă că nu este timp suficient pentru pregătirea unui examen atât de complicat. Ar fi trebuit să-l anunţe cu cel puţin şase luni înainte, astfel încât candidaţii să-şi aloce timp suficient pentru pregătirea necesară. Mi-e teamă că totul face parte dintr-un tablou general în care se arată că învăţământul românesc este slab calitativ, iar cu această ocazie să se demostreze că directorii în funcţie ar fi nişte incapabili. De asemenea, ar fi bine ca la astfel de concursuri să aibă prioritate profesorii din unităţile şcolare respective, întrucât cunosc cel mai bine specificul şcolilor”, a afirmat Francisca Lupu.
De ce atâta grabă?
Cam în acelaşi ton ne-a vorbit şi directorul Colegiului Tehnic Transilvania, Mariana Marcu, inginer de aviaţie ca profesie de bază: „Timpul de pregătire până la susţinerea unui astfel de concurs este foarte scurt. Mă întreb, de ce atâta grabă să fie schimbaţi directorii de şcoli? Mulţi ani până nu s-a dat acest concurs, iar acum, deodată, într-o lună… De altfel, este lăudabilă iniţiativa, dar nu în acest mod. Mai mult, regulile se schimbă în timpul jocului şi nu este corect. Sunt foarte multe modificări aduse sistemului educaţional fără să fie discutate în prealabil şi fără să fie anunţate din timp”.
Prof. Marcu este de părere că un astfel de examen ar trebui organizat în perioade „mai libere, stabile în şcoală din punct de vedere organizatoric”, cum ar fi primăvara, iar în funcţie de rezultate, numirea să se facă de la începutul anului şcolar, întrucât fiecare are câte o viziune în ce priveşte organizarea şi coordonarea activităţii unei şcoli.
„E dificil şi ia timp până ce un director nou, mai ales dacă vine din altă şcoală, să se obişnuiască în noua poziţie. Cât priveşte numirea la conducerea şcolilor pe considerente politice, nu este corectă. De altfel, în ceea ce mă priveşte, nu este cazul, iar ca mine sunt mulţi. Sunt director din anul 1990, cu o întrerupere de doar doi ani. Deci, au trecut multe guverne de atunci şi s-au schimbat numeroşi miniştri. Eu am rămas în funcţie, fără să fiu membrul unui partid sau altul, iar asta spune multe”, a precizat prof. Marcu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.