Sport

HANDBAL. Noua Corona. Câteva observații (I)

  • handbalCoronaBrasovDanubiusBraila23_221868.JPG
  • handbalCoronaBrasovDanubiusBraila06_221851.JPG
 

Handbalistele Coronei Brașov s-au impus și în fața propriilor suporteri, în etapa a II-a a Ligii Naționale, învingând Danubius Galați la o diferență confortabilă, de șapte goluri, chiar dacă jocul a mai scârțâit pe alocuri, din lipsă de concentrare, în anumite momente (de pildă atunci când Galațiul a ajuns de la -7 la -3) și dintr-o inutilă – dar într-un fel explicabilă (voi detalia mai jos de ce cred asta) – precipitare pe faza de atac.

Ce este important, Mariana Târcă nu s-a temut să ruleze tineretul, și în Cupa EHF, și în campionat, ceea ce nu vedeam pe vremea fostului antrenor, nici măcar la jocurile cu echipe mai slab cotate, în pofida eternelor promisiuni. Iar acum, tinerele jucătoare – multe încă junioare – n-au dezamăgit. Sorina Târcă, Daciana Hossu, Daniela Corban, Daria Bucur, Cristina Crețu anunță, prin aceste prime evoluții, că doresc să-și confirme valoarea și la nivelul Ligii Naționale, și în cupele europene, în confruntări cu senioarele, deși unele dintre ele n-au împlinit încă 18 ani. Ca brașovean iubitor de handbal, sunt foarte mândru de ele. Și din spate mai vin jucătoare… În unele momente, personal mi-a plăcut mai mult „tânara Corona” (atunci când, în afară de Marilena Burghel-Neagu și Ciuciulete, în teren erau doar jucătoare sub 21 de ani), decât cea a „titularelor”. Mai multă agresivitate și mobilitate în apărare, sistem 5+1 bine aplicat, blocarea adversarelor la 9-10 metri de poartă – în așa fel încât se anula, practic, posibilitatea de pasare – mai multă rapiditate și inventivitate în atac. Mai sunt unele probleme, așa cum observa Mariana Târcă, la marcarea pivotului și la distribuția pe circulația extremelor, dar lucrurile, ca în orice alt domeniu, sunt perfectibile. În privința jocului de atac, vreau să revin la ceea ce am scris la început, că este întrucâtva explicabilă precipitarea pe această fază în unele momente: fetele țin să aibă o viteză de joc crescută, așa cum li se cere de pe bancă. Au mai greșit, vor mai greși, dar importantă este, cred, tendința, care denotă o viziune modernă a handbalului. De aici, de la această viziune, se poate construi. Avem cu ce.   

Dacă va fi câștigat, acest pariu pe tinerețe al Coronei și al antrenoarei Mariana Târcă va fi benefic pentru întreg handbalul feminin de la noi, contrazicând percepția, argumentată prin multe exemple de până acum, că avem junioare foarte talentate, însă există o mare problemă cu trecerea lor la senioare, când multe se pierd.

(va urma) 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button