Sănătate

BRAȘOV. „Dăruim împreună” pentru Spitalul Clinic de Copii

  • spitalc1.jpg
 

Cu dotare veche de decenii și în deficit de personal, Spitalul Clinic de Copii din Braşov se zbate să ofere un act medical de calitate, care să salveze viața și să redea sănătatea sutelor de mici pacienți din judeţele Braşov, Covasna și Harghita ce i se adresează în fiecare lună. Dacă nu ar fi sponsorii, dificultățile create de aparatele depăşite, greu de întreţinut şi care le pun mereu beţe-n roate medicilor și asistentelor ar deveni insurmontabile.
După ce, recent, Spitalul Clinic de Copii a primit un aparat de ventilație mecanică ultraperformant, în valoare de 50.000 de euro, acum o campanie de strângere de fonduri a fost lansată pentru crearea unui compartiment de sterilizare care ar reduce numărul infecţiilor intraspitaliceşti. Prin campania „Dăruim împreună”, clubul braşovean Rotary și-a propus să strângă fonduri pentru modernizarea staţiei de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii, stație care înseamnă un ansamblu de încăperi în care sunt zone de curăţare, dezinfectare, sterilizare.

„Noi suntem zidul de apărare între copii şi boală sau moarte”

Staţia de sterilizare a Spitalului Clinic de Copii are, în acest moment patru autoclave, cumpărate în anii 2000. Managerul unităţii medicale, dr. Liviu Muntean (foto, centru), a precizat însă că aproape în fiecare zi acestea se defectează şi trebuie reparate, dar ce îngreunează activitatea medicilor responsabili, dar asta înseamnă şi costuri suplimentare pentru reparaţii. „Suntem fericiţi când sunt zile fără reparaţii. Ducem o luptă în fiecare zi, iar o staţie modernă ar ridica nivelul de siguranţă pentru pacienţi, dar şi pentru personal. Pentru o bună exemplificare, gândiţi-vă că vă deplasaţi între două puncte cu un hârb de maşină sau cu un autoturism de top. Sigur, ajungi şi cu hârbul, dar durează mai mult, poate nu este nici maşina întreagă, iar de siguranţa pasagerilor ce să mai vorbim. Noi suntem zidul de apărare între public şi boală sau moarte. Acest zid poate fi găurit şi spart şi nu poate să-şi îndeplinească funcţia de apărare. Această staţie de sterilizare face parte din acest zid şi cam aşa stăm noi acum. Indiferent cât am fi de buni, noi, medicii, trebuie să avem şi arme la îndemână”, a explicat dr. Liviu Muntean, managerul unităţii medicale.

Legislația limitează raportarea infecțiilor nosocomiale

În Spitalul Clinic de Copii Brașov se raportează anual 33.000 de prezentări în Unitatea de Primiri Urgenţe, 12.000 de prezentări în Ambulator şi 5.000 de internări de zi pentru urmărirea bolilor cronice. Este nevoie aşadar ca numărul infecţiilor nosocomiale (intraspitalicești) să fie redus. „După scandalul dezinfectanţilor s-a tot vorbit despre infecţii nosocomiale. Peste tot există, în Europa sunt 9% raportate, inclusiv în spitale renumite. Şi noi avem şi trebuie să le facem faţă. Avem cam 3-4 infecţii nosocomiale lunar. Sunt puţine, dar cadrul legislativ limitează raportarea lor, iar acest lucru ar trebui să se schimbe”, a mai spus Liviu Muntean.
După modernizarea staţiei de sterilizare, fiecare pacient va beneficia de o trusă medicală ce va fi curăţată, sterilizată şi resigilată după fiecare folosire. Instrumentarul va fi spălat în maşini speciale, iar apoi va ajunge într-o cameră specială unde va fi sterilizat în aparate cu abur sub presiune.

Un covrig în minus, un leu în plus pentru spital

Pentru a ajunge la acest punct, Clubul Rotary Braşov ne îndeamnă să ne implicăm, fiecare cu cât putem. Campania „Dăruim Împreună” se va întinde pe parcursul unui an şi va presupune organizarea de diferite evenimente caritabile. Primul va avea loc pe 2 octombrie – Crosul „Promenada Inimii”, care se adresează în primul rând copiilor, dar va exista şi o secţiune în cadrul căreia adulţii vor alerga în beneficiul celor mai mici, iar sumele strânse din taxele de participare vor fi donate în contul campaniei „Dăruim împreună”. „Lansăm astăzi (ieri – n.r.) campania «Dăruim împreună». Clubul Rotary Braşov, de-a lungul anilor, a ajutat la renovarea Unităţii de Primiri Urgenţe, terapie acuţi, singurul cabinet de profilaxie dentară pentru copii este aici. Ne propunem să strângem 100.000 de euro prin programele pe care le va iniţia Clubul Rotary Braşov. dar şi cu ajutorul braşovenilor. Un covrig dacă nu vor mânca azi şi vor dona un leu vor putea să ajute la achiziţionarea unei staţii de sterilizare moderne, pentru un spital care merită, este spitalul copiilor noştri, pentru viitorul copiilor noştri. Haideţi să dăruim împreună”, ne-a îndemnat Oana Bodea (foto, a doua din dreapta), preşedinta Clubului Rotary Brașov.

Citiți și:

BRAŞOV. Spitalul Clinic de Copii. „Noi luptăm călare cu sabia când am avea nevoie de tancuri şi rachete!”

BRAŞOV. Aparat vital, de 47.000 de euro, donat Spitalului Clinic de Copii


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button