O nouă întâlnire a avut loc la Brașov, în cadrul proiectului internațional ABRACADABRA, privind aducerea clădirilor la „zero energie”
O nouă întâlnire din cadrul proiectului internațional de asistență pentru aducerea clădirilor la stadiul de „zero energie” a avut loc la Brașov, pentru a se prezenta rezultatele unei discuții ce a avut loc la Bologna între 262 de invitați din mai multe țări.
La nivelul Europei, 50% din locuințe sunt contruite înainte de 1970, când nu se ținea cont de eficiența energetică a clădirilor. Acest lucru înseamnă că locuințele au nevoie de reparații capitale și de lucrări de eficientizare energetică. În România, situația este mai gravă, deoarece de abia de câțiva ani se pune problema eficienței energetice a clădirilor. Astfel se face că 45% din consumul energetic al României este pentru clădiri, nu pentru producție, conform specialiștilor.
Proiectul internațional în care s-a înscris municipiul Brașov, ABRACADABRA (Assistant Buildings addition to Retrofit, Adapt, Cure And Develop the Actual Buildings up to zeRo energy, Activating a market for deep renovation – Asistenţă acordată pentru modernizarea, adaptarea, repararea şi dezvoltarea clădirilor, în vederea aducerii acestora la stadiul de clădiri energie zero, şi crearea unei pieţe a renovării capitale), are ca scop identificarea unor soluții tehnice pentru reabilitarea construcțiilor în vederea consumului de energie. Brașovul este singurul oraș din România inclus în acest proiect alături de localități din alte 11 state.
Două blocuri din Brașov au fost luate de studii de caz
Săptămâna aceasta, la Primăria Brașov a avut loc a doua întâlnire la nivel local din cadrul proiectului, la care au participat viceprimarul Laszlo Barabas, consilieri locali, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, ai unităților bancare și ai firmelor de construcție.
În cadrul proiectului, vor fi realizate documentațiile pentru reabilitarea totală a două blocuri din oraș, unul situat pe Calea București (proprietate privată) și unul pe strada Lânii (bloc de locuințe sociale aparținând municipalității brașovene). Realizarea documentației tehnice nu se va referi doar la izolarea termică, ci va stabili și dacă este nevoie de reparații la structura de rezistență. De asemenea, va fi analizată și posibilitate extinderii imobilelor. Ulterior, acestea vor putea fi folosite ca modele.
Soluțiile identificate până acum pentru amortizarea investițiilor
Soluțiile propuse prin acest proiect sunt de a îngloba problemele privind reparațiile capitale și eficiența energetică. Dar, deoarece costurile lucrărilor sunt mari, specialiștii implicați în proiect susțin că amortizarea nu poate fi făcută doar din reducerile la facturi (ar dura prea mulți ani). Conform acestora, trebuie găsite alternative, precum crearea de spații noi care să fie valorificate (fie prin creșterea valorii spațiilor existente, fie prin crearea de spații noi – prin construirea pe terasa blocului, în lateral sau în fața blocului – care să fie apoi valorificate). Un expert din Letonia a precizat că firma de construcții care a efectuat lucrări la imobile din țara respectivă și-a recuperat banii investiți din vânzarea spațiilor nou create, iar locatarii nu au avut nimic de plată.
Aceasta ar putea fi o soluție și pentru România, ținând cont de faptul că adesea locatarii nu au bani să suporte lucrări de reparații și eficientizare a consumului de energie (de altfel, prima întrebare a românilor este cât costă, nu în ce constă sau în cât timp se amortizează investiția – din cauza acestei situații, în România sunt folosite produse de slabă calitate pentru anveloparea clădirii, spre exemplu este utilizat adeziv de gresie și faianță în loc de adeziv special, care este mai scump, conform concluziilor trase în cadrul discuțiilor).
Proiect finanțat de Comisia Europeană
Proiectul ABRACADABRA este finanțat de Comisia Europeană și coordonat de Universitatea Alma Mater Studiorum din Bologna. Inițiativa implicării Brașovului în ABRACADABRA aparține asociației de proprietari Calea București, care în anul 2014 a demarat discuțiile cu Universitatea din Bologna. Astfel, Brașovului i-a fost alocată suma de 24.075 euro.
CITIȚI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.