Politic

Transportatorii rutieri vor doar ieftinirea polițelor RCA, nu răsturnarea Guvernului. Se va lăsa cu demisii și anchetă penală? Reacția politicienilor brașoveni…

 

Nu mai este o noutate faptul că patronatele din transporturi au declanșat o amplă acțiune de protest în mai multe județe din țară faţă de scumpirea poliţelor de asigurare auto obligatorie – RCA.

Protestul va fi pus în practică etapizat, la Brașov fiind programat în 15 septembrie, după cum a anuțat mytex.ro AICI.  

Manifestarea preconizată pentru perioada următoare s-a dovedit mană cerească din punct de vedere declarativ pentru politicienii din întreaga țară. Nu au făcut excepție nici parlamentarii din Brașov. 

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PNL Brașov, senatorul Nicolae Vlad Popa a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, despre care a declarat că „nu face nimic” şi că trebuie tras la răspundere pentru situaţia în care a ajuns piaţa asigurărilor.

„Să-și dea demisia!”

Dacă îl controlaţi la avere pe acest domn care este preşedintele ASF vă veţi minuna. Are un câștig impresionat, de aproape 14.000 de euro pe lună, dar va provoca, după 15 septembrie, un haos în sectorul Transporturi. Deși el ar trebui să supravegheze şi să reglementeze din punct de vedere financiar activitatea în ţară, nu face nimic, chiar dacă societăţi de asigurări ridică cu 300%, 400% sau 500% nivelul RCA”, a declarat senatorul liberal. 

Mai mult, N.V. Popa este de părere că aceste asigurări auto obligatorii au devenit o povară pe care statul ar trebui să o ușureze: „Statul trebuie să fie atent cum, cât şi de ce trebuie plătită această povară, întrucât transportatorii și cu atât mai mult persoanele fizice nu o mai pot suporta. Acel prag de suportabilitate a fost depăşit şi astfel sunt puse în pericol activităţile firmelor. Şi aşa se produce un prejudiciu, pentru care cineva va trebui să plătească, adică ASF şi preşedintele acestei instituţii”.

În consecință, senatorul a cerut demisia lui Mișu Negrițoiu, precum și o anchetă in rem din partea organelor penale, nu doar pentru controlarea activității președintelui ASF, despre care crede că „în continuare comite abuz în serviciu”, ci și a Oficiului Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, instituții abilitate să intervină într-o astfel de situație, în opinia lui N.V. Popa.

Conducerea ASF, chemată la audieri

Social-democrații nu au stat nici ei deoparte de problemă. Deputatul Emil Niţă a declarat în conferința de presă susținută ieri la sediul PSD Brașov: „Am stabilit în comisia de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților să audiem, în cursul săptămânii viitoare, conducerea ASF în legătură cu polițele RCA. A avut loc o primă discuție în Senat, miercuri, și urmează să avem clarificări și chiar anumite direcții de rezolvare în Camera Deputaților, în săptămâna care urmează. Noi am mai avut discuții acum șase luni, în comisiile de buget din cele două Camere ale Parlamentului, referitor la aceste polițe RCA și se pare că discuțiile și promisiunile de atunci au rămas la acest stadiu, de dicuții și promisiuni”.

Deputatul PSD a precizat că încă de atunci erau semnale că se va ajunge la aceste valori foarte mari, iar ASF ar fi promis o rezolvare.

S-a discutat ca valorile polițelor să fie stabilite în așa fel încât să nu afecteze în principal transportatorii și nici persoanele fizice. Am avut promisiuni ca în nici un caz valoarea polițelor nu va fi atât de mare încât să oblige mare parte din transportatori să se asigure în alte țări ale Uniunii Europene”, a adăugat Emil Niță. 

„COTAR nu dorește să răstoarne Guvernul”

Declarații în același ton au fost făcute și de alți politicieni din țară, ceea ce i-a revoltat pe transportatorii care se pregătesc de proteste.

Acordați-ne sprijin, dar nu încercați să ne folosiți pentru a da jos Guvernul sau pentru campanie electorală! Dorim să ne departajăm față de orice acțiune care are ca scop câștigarea de capital politic. Acest conflict a fost declanșat în decembrie 2015, nu în septembrie 2016 (…) COTAR nu dorește să răstoarne Guvernul și să instaleze alt Executiv. Patronatele din această țară au nevoie de stabilitate guvernamentală. În acest context, cerem încă o dată Guvernului Cioloș să emită Ordonanța de Urgență pentru modificarea legii RCA și să anunțe public, în cel mai scurt timp, dacă o vor da”, au transmis reprezentanții transportantorilor rutieri printr-un comunicat de presă.

De asemenea, autorităților li se cere să ia măsuri sporite în timpul acțiunilor din 15 septembrie, „astfel încât să nu intre provocatori printre protestatari și dintr-un protest pașnic să se transforme în dramă națională”.

COTAR a depus cerere de miting in principalele orașe din țară, printre care și Brașov. Amintim că majoritatea operatorilor de transport sunt nemulțumiți de faptul că a crescut foarte mult valoarea polițelor RCA, aceștia fiind de părere că sunt în prag de faliment dacă nu se intervine în această chestiune. Tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o poliță RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an, față de 4.000 lei în 2014. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button