BRAŞOV. Zeci de tone de uraniu stau să se autoaprindă la Feldioara
În timp ce sute de angajaţi de la sucursalele Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), printre care şi cei de la Uzina „R” din Feldioara, protestează în Capitală, în Braşov şi în Suceava, cerându-şi salariile restante şi păstrarea locurilor de muncă în condiţii de eficientizare economică, un pericol, ale cărui dimensiuni şi consecinţe nu pot fi estimate, pândeşte la 20 de kilometri de Braşov.
Stocuri uriaşe de dioxid de uraniu zac nefolosite de aproape un an la fabrica de la Feldioara a CNU. Luna aceasta expiră o parte din ele şi riscă să înceapă emanaţiile fizice, chimice şi să se autoaprindă, avertizează liderii sindicali. Ce înseamnă asta pentru oameni şi pentru mediu, cât de mare este riscul nu paote spune nimeni, fiindcă situaţia e fără precedent în lume. În timp ce compania Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei electrice de la Cernavodă, achiziţionează uraniu de la canadieni, producătorul român stă la fabrica de la Feldioara, judeţul Braşov, cu stocuri uriaşe de dioxid de uraniu (UO2), care riscă în orice moment degradarea. Aceasta a reziliat contractul cu CNU pentru că preţul unei tone de uraniu era cu peste 50% mai mare faţă de cel din import. „S-a livrat sub preţul de piaţă. Preţul e de 670 de lei pe kg. Au venit cu o ofertă de 429 de lei pe kg, după ce, cu un an înainte, avuseseră şi ei 670. Ce spune asta? E clar o ofertă de dumping pentru a elimina piaţa din România”, acuză cei de la Feldioara, susţinând că produsul pe care îl prepară ei este superior calitativ.
„Sunt câteva zeci de tone pe platforma de la Feldioara de dioxid de uraniu, care este un compus neconservabil, iar după jumătatea acestei luni, la un an de când este stocat, devine instabil chimic. Pe lângă emanaţii fizice şi chimice, în contact cu aerul se poate aprinde (se oxidează – n.red.), dar nu se ştie exact ce se va întâmpla, pentru că nimeni în lume nu a mai stocat o cantitate atât de mare afară, atât de mult timp, nu există concluzii ştiinţifice pentru asta”, a declarat prim-vicepreşedintele Sindicatului Exploatare-Preparare Uraniu, Gabriel Farnas (foto, cel cu portavoce), angajat al Uzinei „R”, jurist de meserie.
Potrivit unui document intern al CNU, citat de „Evenimentul Zilei”, adresat Ministerului Energiei, în calitate de acţionar, este vorba de o cantitate de 67,08 tone de uraniu sub formă de pulbere de UO2. „Nevalorificarea până în luna septembrie a anului în curs către Nuclearelectrica (SNN) va impune ca uraniul să fie trecut din nou sub forma iniţială (octoxid de uraniu, care e forma stabilă chimic – n.red.), respectiv CNU va fi obligată să cheltuiască sume importante de bani (22,7 milioane lei) coroborate cu pierderile de metal din procesul de conversie chimică (circa 10%)”, se menţionează în document. Sesizarea a fost trimisă ministerului încă de la începutul lunii iunie, fiind semnată de directorul general al CNU, Gelu Mărăcineanu, care în iulie şi-a dat demisia din fruntea companiei. De atunci, CNU stă fără director general, iar problema stocurilor de uraniu nu a fost rezolvată nici acum. Compania Naţională a Uraniului cerea ca SNN să achiziţioneze întreaga cantitate aflată pe stoc, contra sumei de 48,7 milioane lei. Banii i-ar fi permis şi achitarea datoriilor totale de 29,5 milioane lei şi continuarea activităţii la exploatarea de la Crucea – Botuşana. În ciuda acestui apel, Nuclearelectrica, companie deţinută majoritar tot de Ministerul Energiei, a mai încheiat, în luna iulie, un contract cu canadienii, tot pe şase luni, după cel din decembrie.
Problema majoră la CNU este că de la începutul anului a rămas fără venituri, odată cu mişcarea făcută de SNN. În aceste condiţii, CNU nu dispune de fonduri nici pentru reconversia stocurilor de UO2. La 1 iulie, mai avea în conturi suma de 32.083 lei. Nici Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale nu a inclus în buget în acest an fonduri pentru achiziţia octoxid de uraniu la rezerva de stat.
Citiţi şi:
BRAŞOV. Salariaţii de la Uzina „R” ameninţă cu greva foamei
BRAŞOV. „Vrem să muncim, nu să cerşim”
Sindicaliştii de la Uzina „R” Feldioara continuă protestele
UPDATE BRAŞOV. Pichetarea Prefecturii are loc joi
Sindicaliştii de la Uzina „R” protestează în Capitală; mâine vin la BRAŞOV
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.