Sport, servicii, sisteme, sărăcie
Într-un comunicat rocambolesc transmis către Agerpres, Octavian Morariu, fost președinte al COSR – devenit membru CIO, a amestecat amenințările primite de familia sa cu bătăliile serviciilor pentru putere și influențe și cu nevoia stringentă de revitalizare a sportului românesc, ghiveciul rezultat determinându-i pe unii dintre cititori să creadă că demnitarul a fost sedus de pălinca îngurgitată la recepția dată la Rio de Casa Ungariei, acolo unde a fost prezent și premierul Viktor Orban. Probabil că omul, cameleonic în trecut, deranjase, luând atitudine în urma afacerii cu iz penal a echipamentului olimpic contrafăcut, în ecourile căreia au răsunat anchete și demisii, deocamdată neconcretizate.
Apoi, generalizând problematica, Morariu le-a sugerat jurnaliștilor de investigație, amatori de „caracatițe”, să încerce să contabilizeze „în fiecare administrație câți vechi și câți noi sunt, cine sunt ei și ce funcții ocupă și cam care ar fi proporția”. De asemenea, i-a îndemnat să schițeze „diagramele cu rudele din administrație, din sisteme/SISTEM, ale colegilor de promoție, liceu și facultate, a cumetriilor și încuscririlor”, fiind convins că lucrarea rezultată ar fi atât un studiu extrem de util și interesant pentru Guvern, cât și best-seller-ul anului.
La „Casa Fotbalului”, de pildă, Florin Prunea e convins: „Președintele FRF și echipa lui vin dintr-o lume cenusie. Se vede prin abordare, prin ura pe care o au împotriva foștilor jucători din echipa națională. Sunt corporatiști, foști ofițeri sub acoperire, care cred că nu au ce să caute în sport”. De-asta, posterele „Generației de Aur” au fost scoase de la complexul din Mogoșoaia, pereții urmând a fi… decorați, probabil, cu motto-ul lui Răzvan Burleanu, „Reformarea instituției este esenţială pentru a transforma performanța în fenomen constant, predictibil pe termen lung”, și cu ultimele lucrări-realizări ale doctorilor în propagandă ieftină, precum: „Performanța are viitor, începe programul de scouting la nivel rural” sau „FRF a elaborat documentul «Viziune cu privire la formarea copiilor și juniorilor»”.
Aflat în Brazilia cu ocazia Jocurilor Olimpice, ziaristul Dorin Chioțea a îndrăznit să viziteze și favela Rocinha, „locul unde statul nu există. Acolo e sărăcia de lângă bogăție, iadul de lângă Rai, dovada că singurele egalități din destinele umane sunt goliciunea cu care venim pe lume și moartea”, după care a concluzionat realist pe pagina sa de Facebook: „Cine se plânge de ghinion, cine crede că e bătut de soartă, să vină 10 minute aici, unde eu am stat câteva ore. În fiecare secundă i-am mulțumit Domnului că m-am născut în România”.
Angelique Kerber a rămas în spatele Serenei
Angelique Kerber a ratat șansa de a o detrona pe Serena Williams din fotolul de lideră a ierarhiei WTA. Jucătoarea germană de tenis a pierdut finala de la Cincinnati, 3-6, 1-6, în fața cehoaicei Karolina Pliskova și a rămas în spatele americancei, pe locul secund. La rându-i, Simona Halep a picat un loc în clasamentul WTA, ajungând pe 5, iar Irina Begu a urcat pe poziția 22, cea mai bună clasare din carieră. Turneul masculin de tenis de la Cincinnati a fost câștigat de croatul Marin Cilic. (M.V.)
Calcan, succes de senzație
Andreas Calcan a jucat pentru Willem II Tilburg în victoria obținută în fața lui Ajax, 2-1, chiar pe „Amsterdam Arena”, în etapa a 3-a a campionatului Olandei. Mijlocașul român în vârstă de 22 de ani a intrat pe teren în minutul 73.
Omul cel mai iubit din Fiji
Antrenorul englez Ben Ryan a primit ieri cea mai înaltă decorație din Fiji, cu ocazia zilei dedicate sărbătoririi titlului olimpic la rugby în 7 obținut de selecționata arhipelahului. Zeci de mii de oameni au fost prezenți la eveniment. Ben Ryan s-a prezentat simplu: „Sunt un om cu ochelari în vârstă de 44 de ani”. El a devenit personalitatea cea mai adulată din Fiji, fiind îndemnat de mulțime să bea kava, o băutură tradițională. Și jucătorii au fost decorați, fiecare primind un premiu de 13.000 de euro. (M.V.)
Werder, „out” din Cupa Germaniei
Mare surpriză în Cupa Germaniei: Werder Bremen a fost învinsă de Sportfreunde Lotte, o grupare din liga a treia, cu scorul de 1-3. Werder va deschide vineri noul sezon din 1.Bundesliga, contra campioanei Bayern München. (M.V.)
Ultimul tatuaj al lui Neymar
Brazilia a devenit, în premieră, campioană olimpică la fotbal. Numit căpitanul „Seleçao” pentru această competiție, Neymar a relatat că Jocurile acestea sunt de neuitat. Drept urmare, și-a tatuat Rio 2016 pe brațul stâng. (M.V.)
Protest pentru nerespectarea drepturilor omului
Etiopianul Feysa Lilesa a devenit vicecampion olimpic la maraton, iar gestul său, din finalul cursei și de la conferința de presă susținută la Rio, arătându-și mâinile încrucișate deasupra capului, ca și cum ar fi fost încătușate, a făcut înconjurul lumii. Lilesa a declarat, potrivit washingtonpost.com: „Guvernul ne omoară oamenii. Oromo e tribul meu. Rudele mele sunt în închisoare și dacă vorbesc de drepturi democratice sunt ucise”. Chestionat asupra consecințelor gestului săvârșit, etiopianul a relatat că ar putea fi omorât sau închis la revenirea în țară, însă el se gândește să solicite azil politic în Brazilia sau în alt stat. (M.V.)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.