Minivacanţă pentru milioane de români
Milioane de români au parte luna aceasta de încă o minivacanţă, după cele de Paşti (care a coincis cu 1 Mai) și de Rusalii. Vestea bună este că ziua Adormirii Maicii Domnului, 15 august, declarată zi nelucrătoare de câţiva ani, cade într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că salariaţii, mai ales cei de la stat, se pot bucura de un week-end prelungit.
Acordarea zilelor libere se face de către angajator, însă Codul Muncii prevede că prin contractul colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite şi alte zile libere. Important de ştiut este că liberele legale nelucrătoare şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă nu pot fi incluse în durata concediului de odihnă anual. Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. Dacă totuşi unii vor lucra pe 15 august, legea dispune ca pentru munca prestată în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, angajaţii să fie compensaţi cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau un spor de minimum 100% din salariul de bază (corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru).
Angajatorii care nu dau liber salariaţilor în zilele de sărbătoare legală sau care nu acordă compensaţiile amintite celor care lucrează în aceste zile pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Până la sfârșitul anului, românii vor mai beneficia de patru zile libere legale, dintre care trei pică în timpul săptămânii normale de lucru.
Zile libere 2016:
Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
• Sfântul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
• Ziua Naţională a României – 1 decembrie (joi);
• prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie (duminică şi luni).
Cum miercuri şi joi sunt zile libere în mijlocul săptămânii, este posibil ca şi vineri, 2 decembrie, să fie liberă, astfel că ar putea fi o minivacanţă.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.