Expres
BRAȘOV. Soluţie aprobată în Comisia de Urbanism pentru deblocarea PUZ-urilor ţinute pe loc de Transelectrica Sibiu
Primăria Braşov a găsit soluţia de deblocare a celor două Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) privind construirea unor locuinţe în Stupini pe care Transelectrica Sibiu le ţinea pe loc, din cauza unei linii electrice aeriene de 400 kv, care nu permite să fie amenajat nimic sub ea sau la o distanţă mai mică de 37,5 metri de-o parte şi de alta a ei.
Amintim că unul dintre PUZ-uri (strada Fagurului – strada Păşunii – pârâul Ghimbăşel), realizat pentru o suprafaţă de 112 hectare, a primit aviz de principiu, dar celălalt, de care este conectat, nu îl primea, cerându-se diferite măsurători urmate de măsuri speciale de siguranţă. PUZ-ul problematic (Calea Feldioarei – strada Fagurului – strada Păşunii – S.P, adică „stradă propusă”) are 94 de hectare.
Întrucât Transelectrica a refuzat nu mai puţin de 17 documentaţii, cerând ca Primăria Braşov să execute din bani de la bugetul local lucrări de 500.000 de euro (printr-o firmă specializată, care să fie agreată de Transelectrica), pentru a securiza zona, proiectantul a căutat alte soluţii.
Astfel, astăzi, a fost avizată de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism varianta care presupune lăsarea unei zone de protecţie de 75 de metri (37,5 de o parte şi de alta a liniei), astfel încât PUZ-urile să nu se intersecteze în acea zonă, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Această soluţie, chiar dacă presupune obţinerea unor noi avize (întrucât se modifică PUZ-urile), va lua mai puţin timp şi va costa mai puţin, conform reprezentantului Primăriei Braşov.
Singurul drum care trece pe lângă zona problematică este strada Păşunii, care nu va putea fi lărgită, tocmai pentru a nu încălca distanţa de protecţie.
Tot în cadrul Comisiei, i s-a cerut proiectantului să treacă una dintre zone (M1) explicit drept „creşă/grădiniţă”.
Stâlpul aducător de ghinion
Conform PUZ-ului pentru care Transelectrica a refuzat continuu să dea avizul în zonă urma să fie construite case cu două-trei etaje, drumuri, trotuare, piste pentru biciclişti, zonă medicală, spaţii verzi etc.. Dar, aşa cum precizam, nimic nu trebuie să se afle sub linia electrică de 400 kv sau în zona de protecţie, iar stâlpii aflaţi pe terenul analizat trebuie să fie foarte bine asiguraţi, ca nu cumva să se producă vreo tragedie. În acest sens, Transelectrica Sibiu solicita, printre altele, măsurători şi lucrări de sprijinire a unui stâlp aflat lângă DN 13 (stâlpul 432).
„Firma angajată de noi pentru proiectare nu poate să facă şi măsurători. În primul rând, oamenii nici nu se pot urca pe stâlp, trebuie întrerupt mai întâi curentul din reţea. Cei de la Transelectrica Sibiu vor expertiză tehnică pe care numai ei o pot face”, a explicat, în urmă cu câteva luni, Liviu Zaharia, arhitectul care se ocupă de proiect pentru Primăria Braşov.
În total, valoarea măsurătorilor şi lucrărilor solicitate de Transelectrica Sibiu ajungeau la aproximativ 500.000 de euro.
CITIȚI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.