Expres

Academia Română: „Acţiunile de împădurire a ţării în afara fondului forestier se află la cel mai redus nivel din istoria postbelică a silviculturii româneşti»

 

Într-un raport din luna mai, Academia Română actualizează infomaţiile privind starea pădurilor României.

Astfel, este reclamată politica națională în domeniu, puţin benefică pentru mediu, având în vedere că se exportă masiv lemn din pădure sub formă de materie primă, cu adaos comercial mic, în timp ce produsele finite ar avea un adaos comercial semnificativ mai mare, care ar aduce şi venituri pe măsură la bugetul de stat.

Raportul Academiei semnalează, practic, o presiune financiară uriașă pe pădurile din Carpați. Redăm câteva pasaje, nu putem spune că doar cele relevante, întrucât tot raportul prezintă interes major, ci atât cât să vă trezim intersul să parcurgeţi documentul original.  

Aşadar:

» Starea actuală a pădurilor României îngrijorează, în mod justificat, cele mai importante segmente ale societăţii româneşti. Constatarea, făcută acum mai bine de două decenii, potrivit căreia pădurile României sunt în declin, iar silvicultura în regres, este astăzi mai actuală ca oricând. 

Articole asemănătoare

» Deşi există o discordanţă majoră între gradul actual de acoperire al teritoriului ţării cu păduri (27%) şi procentul optim de împădurire (35-40%), acţiunile de împădurire a ţării în afara fondului forestier se află la cel mai redus nivel din istoria postbelică a silviculturii româneşti (chiar sub nivelul unor ani din timpul celui de al doilea război mondial !). O lege adoptată în acest sens nu a produs efecte reale, nereuşind revigorarea împăduririi celor peste două milioane de hectare terenuri degradate. Actualul mod de gospodărire a pădurilor din România nu se află la nivelul cerut de o gestionare durabilă a lor, acest concept rămânând pentru multe zone ale ţării doar un deziderat. Însuşi sistemul de supraveghere a regimului silvic este insuficient dezvoltat şi mai ales ineficient, iar agresiunile, sub diferite forme, asupra pădurii se amplifică în mod continuu.

» S-a redus în ritm accelerat suprafaţa pădurilor parcurse cu lucrări de îngrijire, dar a crescut suprafaţa pădurilor cu tăieri şi regenerate incomplet sau cu specii inadecvate tipurilor naturale de pădure. Volumul lucrărilor de amenajare a bazinelor hidrografice torenţiale a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 60 de ani.

»Este în creştere presiunea economică chiar şi asupra unor păduri constituite în arii protejate (parcuri naturale şi naţionale).

» În privinţa resurselor de lemn, dacă se iau în considerare rezultatele preliminare oferite de Inventarul Forestier Naţional, în România ar exista “pe picior” un volum ce depăşeşte două miliarde de metri cubi de lemn, considerabil mai mult decât au furnizat inventarele din anii optzeci ai secolului trecut, bazate pe datele amenajamentelor silvice; acum se impun ample verificări ştiinţifice în acest domeniu.

» Volumul de lemn posibil de recoltat din pădurile ţării, apreciat la 18 – 20 mil. m3 pe an, este considerat de persoanele interesate ca fiind unul foarte  redus în comparaţie cu mărimea fondului lemnos, solicitând, în mod iresponsabil majorarea acestui volum prin reducerea nejustificată a vârstelor de tăiere.

» Restrângerea drastică a tăierilor rase şi cvasirase în pădurile ţării este nu doar Oportună, dar şi obligatorie, în contextul amplificării hazardelor geomorfologice şi hidrologice tot mai frecvente. În acest sens, luând exemplul ţărilor europene care au condiţii naturale similare cu cele ale ţării noastre, reglementările ar trebui să conţină prevederi mult mai restrictive.

» Este cunoscut faptul că majoritatea izvoarelor din Câmpia Română au dispărut în urma defrişărilor pădurilor produse de-a lungul timpului, iar cele care au rămas au un debit redus şi un regim instabil.

» În opinia Academiei Române, viitorul pădurilor României rămâne în continuare incert, dacă nu vor fi luate măsuri în regim de urgenţă.

citiţi tot raportul aici:

STAREA ACTUALĂ ŞI VIITORUL PĂDURILOR ROMÂNIEI ÎN VIZIUNEA ACADEMIEI ROMÂNE

De asemenea, interesant este şi un raport al Curţii de Conturi a României

Sinteza raportului de audit privind Situaţia patrimonială a fondului forestier din România în perioada 1990 – 2012

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button