Petiție pentru respectarea drepturilor omului în Turcia!
Recent a fost lansată în spațiul public o scrisoare deschisă prin care se cere respectarea drepturilor omului în Turcia, după eșecul loviturii de stat. Până acum, s-au strâns 220 de semnături.
„ Pe data de 15 iulie 2016 a avut loc în Turcia o tentativă de lovitură de stat, urmată la foarte scurt timp de anunțul făcut de președintele Recep Tayyip Erdoğan și premierul Binali Yıldırım cum că făptuitorii vor plăti prețul și Turcia va intra într-o nouă eră, în care oricine e împotrivă va fi exterminat. Represaliile și arestările masive nu au intârziat să apară. Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, câteva ore după eșuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecători, aproape 25% din totalul magistraților turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestări în rândul personalului militar au loc în aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestările și numărul masiv al celor vizați sugerează că regimul actual se folosește de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistență si opoziție. Ele nu vin decât să intensifice tendința de deteriorare a situației drepturilor omului în Turcia din ultima perioadă, în care mass media au fost supuse unor presiuni fără precedent din partea Guvernului, dreptul la adunări publice a fost violat, iar cazurile de folosire excesivă a forței de către poliție s-au înmulțit“, se arată în petiție.
Printre altele, în petiție se mai spune că președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș nu au exprimat nici un punct de vedere legat de acest subiect important.
„Domnule Președinte, domnule Prim Ministru, domnule Ministru de Externe, până în acest moment v-ați exprimat public doar speranța că ordinea publica va fi restabilită în cel mai scurt timp, amintind faptul că Turcia este un partener strategic al țării noastre, iar stabilitatea țării e esențială pentru arhitectura de securitate regională și europeană. Nici un oficial roman nu a exprimat până în acest moment vreo poziție cu privire la necesitatea respectării drepturilor omului și a principiilor statului de drept în procesul de stabilizarea a situației din Turcia. Este inacceptabil ca această dimensiune să fie ignorată complet, în condițiile în care există indicii solide cu privire la riscul sporit de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului“, arată autoarea petiției, Victoria Stoiciu.
Citiți și:
Turcia. Erdogan le cere americanilor să-l extrădeze pe Fehtullah Gulen
108 români au revenit în ţară din Turcia!
Turcia. Lovitura de stat a eşuat!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.