BRAȘOV. Primele patru luni ale anului au fost cu șomaj zero?!
Dacă este să ne luăm strict după documente, după statistici, în primele patru luni ale acestui an, în județul Brașov nu s-a mai înregistrat nici un șomer, rata fiind zero. De fapt, de la începutul anului, agențiile județene de ocupare a forței de muncă, inclusiv cea de la Brașov, nu au mai reușit să centralizeze datele, pentru a emite statistici. Motivul: a fost schimbat sistemul informatic al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), în principal pentru a include bazele de date ale altor instituții și a se face interconectarea, spun reprezentanții Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brașov. Pe de altă parte, și așa, metodologia de calcul, stabilită de la nivel central, este una care nu reușește să surprindă dimensiunile fenomenului.. „Sistemul informatic al ANOFM a fost schimbat, acesta fiind motivul pentru care nu avem situaţiile la zi în privinţa ratei şomajului. Însă, în curând, vor fi actualizate toate informaţiile. Acest sistem este unul care leagă bazele de date ale mai multor instituţii, ANAF, ITM, ANPIS (Agenția Națională de Prestații și Inspecție Socială – nota red.), Casa de Pensii, Evidenţa Populaţiei etc., lucru care ne permite să urmărim mult mai bine situaţia şomerilor, dacă au venituri, dacă mai lucrează şi în altă parte, dacă sunt neconcordanţe în ceea ce priveşte declaraţiilor celor care i-au avut angajaţi etc., astfel încât persoana aflată în evidenţa noastră să nu apară, la final, cu debite și nici noi să nu avem probleme când vine Curtea de Conturi. Știți că au fost situații când doar din hârtii oamenii apăreau ca debitori și a durat mult până am clarificat situația fiecăruia în parte”, a explicat Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Braşov.
Din 10.010 șomeri, doar 1.634 primesc indemnizație
Singura lună, din decembrie 2015 încoace, pentru care sunt disponibile date statistice este luna mai 2016. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, în judeţul Braşov erau înregistraţi, la finalul lunii menționate, 10.010 şomeri (4.110 femei), dintre care doar 1.634 primeau ajutorul de şomaj, 8376 fiind neidemnizați. În procente, asta înseamnă o rată a şomajului de 3,98%. Cei mai mulţi şomeri sunt în municipiul Braşov – 3.719. Mulţi şomeri figurează şi în baza de date a Punctului Local AJOFM Rupea – 2.519 şi Punctului Local Făgăraş – 2.003. În ceea ce privește studiile pe care le au şomerii din evidenţa AJOFM, 8.854 sunt fără studii medii. Alţi 689 şomeri au studii medii, iar 467 au studii superioare. Cei mai mulţi şomeri au vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani – 2. 441 de brașoveni, iar între 40 şi 49 de ani au 2.588 de persoane. Cei mai puţini şomeri sunt la grupa de vârstă 25-29 de ani – 998 persoane.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.