Brașov. Finanțări pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale și pentru comercializarea produselor de piață
Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIPPIMM) a lansat, astăzi, la nivel național, două programe pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor și pentru comercializarea produselor și serviciilor de piață. La Brașov, lansarea acestor programe a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată de Instituția Prefectului în colaborare cu Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Brașov. „Am ținut să avem această conferință de presă chiar în ziua deschiderii acestor programe pentru a aduce la cunoștința mediului de afaceri aceste oportunități și sperăm ca oamenii de afaceri din județul Brașov să acceseze aceste fonduri pentru că avem nevoie de granturi, de finanțări europene, dar și de bani de la bugetul de stat”, a declarat Ciprian Băncilă, prefectul județului Brașov.
Termen scurt de aplicare
Oamenii de afaceri interesați de aceste programe au la dispoziție doar câteva zile pentru a se înscrie. „Astăzi, chiar de la ora 10.00, a început înscrierea beneficiarilor pe programul Femeia Manager și pe programul de comercializare al produselor și al serviciilor pe piață. Săptămâna trecută au fost publicate în Monitorul Oficial primele patru programe: femeia manager, programul de comerț, programul de microindustrializare și programul rural. Programul de comerț se adresează firmelor care au minim doi ani vechime, care au coduri de comerț și de servicii. Ele pot aplica începând de astăzi timp de zece zile, până în data de 21 iulie 2016, și se pot înscrie pe site-ul www. aippimm.ro, la secțiunea «Programe naționale». Programul «Femeia manager» se adresează firmelor care au maxim 3 ani de zile, iar minim 50% părți sociale sunt deținute de către o femeie. La fel pot aplica și dumnealor pe același site, iar perioada este de cinci zile, începând cu data de astăzi până în a cincea zi la ora 20.00. Programul de microindustrializare este un program care se adresează firmelor care au coduri CAEN de producție, cu o finanțare de 250.000 de lei per beneficiar și o cofinanțare din partea statului de 90%. Programul rural este un program care urmărește a elimina discrepanțele între numărul de firme din mediul urban și rural, adresându-se companiilor care au punctele de lucru și sediile sociale în rural. Este un program cu 120.000 de lei finanțare și cu 90% cofinanțare din partea statului român”, a explicat Florin Luca, directorul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Brașov.
Deschiderea programelor s-a bucurat de succes în rândul beneficiarilor încă de la primele ore ale dimineții, la fel cum s-a întâmplat și în anii trecuți. „În anii anteriori, numărul de beneficiari înscriși a fost cam de trei sau patru ori mai mare decât numărul maxim de beneficiari care pot obține finanțare pe programele noastre. Ne bucurăm că există cerere și oamenii încearcă să se dedice antreprenoriatului, să facă noi afaceri și să vină cu noi idei. Acum, într-o jumătate de oră, 120 de beneficiari au aplicat pe programul de comerț, iar 19 pe programul destinat femeilor manager, când bugetul este doar pentru zece. Ne dorim ca cele mai bune planuri să poată câștiga și să obțină finanțare de la bugetul statului”, a arătat oficialul OTIMMC Brașov.
Dezvoltarea spiritului antreprenorial
Programul național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii are drept obiectiv stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate de femei prin facilitarea accesului acestora la finanțare, creșterea potențialului de accesare a surselor de finanțare și facilitarea accesului femeilor antreprenor la finanțare. Schema de minimis urmărește îmbunătățirea performanțelor economice ale întreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finanțare de la bugetul statului; stimularea auto-angajării și creșterea numărului de femei întreprinzător în cadrul comunităților de afaceri; dezvoltarea capacității și spiritului antreprenorial în rândul femeilor, precum și creșterea numărului de locuri de muncă create în cadrul structurilor economice private conduse de femei și a beneficiilor aduse economiei naționale. Bugetul alocat schemei de minimis este de 500.000 de lei.
Pe de altă parte, programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are ca scop sprijinirea operatorilor economici, societăți și societăți cooperative prin facilitarea accesului la finanțare, în scopul îmbunătățirii performanțelor economice și tehnice ale acestora, urmărind adaptarea la cerințele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creșterea nivelului de competitivitate, crearea și menținerea locurilor de muncă, sporirea protecției consumatorilor și securității alimentare. Schema de minimis urmărește întărirea capacității operatorilor economici de promovare a produselor și serviciilor de piață, dar și dezvoltarea și modernizarea activității comercianților și prestatorilor de servicii de piață. Bugetul alocat pentru acest program este de 21 milioane de lei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.