Guvernul atacă la CCR 4 legi care acordă sporuri salariale şi stimulente
Guvernul a contestat la Curtea Constituţională mai multe amendamente adoptate de Parlament la patru legi, amendamente care acordă diverse sporuri şi stimulente financiare în mai multe domenii.
Iată obiecţiile pe care le are Guvernul la cele patru legi:
150% majorare de salariu în Transporturi
Unul dintre amendamentele contestate de Executiv la CCR prevede creşterea cu aproape 60% a salariului unor angajaţi de la Ministerul Transporturilor, peste nivelul decis de Guvern pentru majorarea salariilor din domeniul bugetar. Dacă s-ar aplica amendamentul aprobat în Parlament, ar însemna că salariile acestor angajaţi ar creşte în total cu 150%, dacă se ia în considerare şi majorarea obţinută graţie OUG pentru salarizarea bugetarilor, susţine Guvernul într-un comunicat de presă remis astăzi.
Executivul consideră că acordarea unei majorări salariale suplimentare doar pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Transporturilor are caracter discriminatoriu. Mai mult, Guvernul spune că, prin aplicarea cumulată a prevederilor ordonanţei bugetarilor cu amendamentul adoptat de Parlament, ar fi nevoie la buget de 3,4 milioane de lei pentru anul 2016 şi 13,6 milioane de lei în 2017.
Spor de 15% pentru doctori
Pe de altă parte, Guvernul a mai sesizat CCR cu privire la legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care are un articol ce prevede acordarea unui spor de 15% bugetarilor care au titlu ştiinţific de doctor. Condiţia este că aceşti bugetari să-şi desfăşoare activitatea în domeniul pentru care au obţinut titlul. Referitor la această prevedere, Executivul consideră că apare „problema riscului interpretării confuze şi discreţionare a legislaţiei, cu consecinţa aplicării subiective a acesteia de către angajator”.
Spor de 10% pentru angajaţii din instituţiile care se autofinanţează
Din aceeaşi lege, Guvernul a contestat şi articolul care prede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii. Referitor la această prevedere, Executivul consideră că se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat, iar acordarea acestei majorări doar personalului menţionat de normă constituie o măsură cu caracter discriminatoriu faţă de celelalte categorii de personal.
Stimulente financiare în Sănătate
Altă sesizare a Guvernului la CCR vizează modificarea unor legi din domeniul sanitar. Astfel, Executivul nu este de acord cu ce au decis deputaţii, şi anume că Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu reţea sanitară proprie să poată acordă personalului medical şi de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe ţară. Guvernul obiectează că nu există stabilită o sursă de finanţare.
Spor de 50% pentru funcţionarii publici
Totodată, Guvernul a sesizat CCR şi cu privire la o modificare a Statutului funcţionarilor publici, care vizează acordarea unui spor de 50% pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Acest spor s-ar acorda pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi se aplică salariului de bază lunar.
Guvernul consideră nejustificată necesitatea acordării unei astfel de majorări salariale pentru întreg personalul ANFP, în condiţiile în care nu este definită activitatea specifică ce presupune acordarea unor drepturi salariale suplimentare.
Executivul mai subliniază că în legea adoptată de Parlament nu se indică sursa de finanţare.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.