Politic

BRAŞOV. Avem 30 de Junior Rangers pentru Aria Protejată Muntele Tâmpa

 

Asociația Renaturopa, în parteneriat cu custodele Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov au organizat pe parcursul lunii iunie 2016 o sesiune de instruire a 30 de Junior Rangers pentru Aria Protejată Muntele Tâmpa.

Acțiunea face parte din activititățiile proiectului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa, ediția a III-a”, cod SVA-53-2016, implementat în perioada mai-septembrie 2016, în municipiul Brașov, și finanţat  de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi, componenta „Arii Naturale Protejate” 2016, în urma selecţiei naţionale.

Cei 30 de Junior Rangers sunt elevi ai Colegiului Tehnic „Mircea Cristea” Brașov (coordonator prof. Oana Comisu), specializarea Protecţia Mediului, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. Timp de 2 zile, elevii cursanți au participat la o sesiune teoretică intensivă despre biodiversitate, noțiuni privind cadrul legal național și european al ariilor protejate, au învățat de la specialiști ce este un habitat, ce reprezintă ecosistemele de pădure, despre specii de floră şi faună specifice rezervației naturale Tâmpa, conservarea speciilor, comunicare și managementul vizitatorilor într-o arie protejată, despre cum se realizează potecile tematice, regulamente de funcţionare în arii protejate, ce înseamnă a fi Ranger şi atribuţiile acestuia și voluntariatul într-o arie protejată. Sesiunea de instruire a pus foarte mare accent pe exemple din cadrul Ariei Protejate Muntele Tâmpa şi valorile acesteia, pentru a-i familiariza pe Junior Rangers cu specificul obiectivului natural în care își vor desfășura activitatea.

Toate aceste informaţii au fost apoi transpuse în acțiuni de teren în cadrul ariei protejate Tâmpa, unde le-au fost testate cunoștințele asimilate de către un specialist în arii protejate şi specialisti silvici. Sesiunea de instruire a fost susţinută de un specialist in arii protejate din cadrul Agenţiei Metropolitane Brașov, de biologul Oliviu Pop de la Asociatia Renaturopa si specialiştii în fond forestier de la RPLP Kronstadt Braşov.

Scopul activității și al proiectului este de a promova biodiversitatea Ariei Protejate Muntele Tâmpa și de a desfășura activității care urmăresc conștientizarea și educația locuitorilor Brașovului în favoarea mediului natural. De asemenea, Asociația Renaturopa, beneficiarul finanțării, împreună cu partenerii și custodele ariei protejate, Agenția Metropolitană Brașov, urmărește inițierea unor demersuri de dezvoltare a voluntariatului în rândul tinerilor, premisă a formării unei atitudini pro-active în societatea civilă pentru exprimarea preocupării privind protecţia mediului, ca factor al dezvoltării durabile.

Valoarea totală a proiectului este de 25.219 lei, din care suma alocată de finanţator este de 19.782 lei, iar cofinanțarea beneficiarului este în valoare de 5.437 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button