[ViDEO] PROTOCOL: PNL, UDMR şi PMP şi-au împărţit funcţiile la CJ şi Primăria BRAŞOV
Conducerile PNL, UDMR, PMP, împreună cu primarul George Scripcaru, au convocat astăzi o conferinţă de presă de ultim moment, pentru a anunţa că s-a stabilit un protocol politic, pentru crearea unei majorităţi decizionale în Consiliul Judeţean Braşov, în Consiliul Local Braşov, dar şi în localităţile unde cele trei partide au obţinut mandate. „S-a stabilit o formă de colaborare politico-administrativă, care să asigure o dezvoltare a municipiului şi judeţului pe proiecte. Acest protocol face referire la acele domenii despre care a vorbit toată lumea în perioada de precampanie și campanie. Nu cred că este cineva împotrivă să dezvoltăm infrastructura, domeniului educației, al sănătății, să ne concentrăm pe proiecte culturale, educaționale și pentru tineri sau să dezvoltăm domeniul turismului. Am acceptul să vă anunț că am discutat și cu cei de la PER, cu președintele executiv al partidului la nivel național, care este din Brașov. I-am prezentat proiectele din cadrul acestui protocol, iar domnia sa a agreat acest lucru și vom mai avea discuții pe această temă, urmând să vedem zilele următoare cum vom concretiza această colaborare. PMP are consilieri în anumite localități, unde poate face majorități împreună cu PNL și UDMR”, a precizat primarul George Scripcaru. El a menţionat că a purtat discuţii chiar şi cu reprezentanţii PSD, dar „aceştia au spus că nu sunt interesaţi”.
La rândul său, copreşedintele liberalilor brașoveni, Adrian Veștea, a declarat că „PNL a luat decizia de a realiza acest parteneriat cu UDMR și PMP, dar nu sunt singurele formațiuni politice cu care ne propunem să colaborăm. Am detaliat în acest protocol o serie de obiective și, evident, există deschidere și pentru altele, care au rolul de a face ca județul să devină un motor de dezvoltare economică. Am avut discuții și cu reprezentanții FDGR și am convingerea că în perioada viitoare vom avea o echipă mult mai mare, pentru că și ei susțin aceste obiective”.
Protocolul se extinde şi în localităţile din judeţ
„Am creat o majoritate politico-administrativă pentru a susține dezvoltarea durabilă a municipiului și județului Brașov. Această înţelegere vine în mod natural ca a urmare a sprijinului oferit de către UDMR d-lui primar în campania electorală, care a avut la bază susținerea unor proiecte majore pentru regiunea noastră. Este o alianţă pentru Aeroport, care a primit un sprijinit important și din partea județelor Covasna și Harghita, pentru construirea unui nou spital, pentru sprijinirea construirii autostrăzii, a unor drumuri interjudeţene, cum ar fi drumul expres între Sf. Gheorghe şi Braşov şi multe alte proiecte comune şi de interes. În aceste proiecte se regăsesc și acele elemente specifice comunității maghiare”, a spus şi Kovacs Attila, preşedintele UDMR Braşov.
Funcţiile de conducere se împart după algoritm
PNL are 16 dintre cei 35 de consilieri judeţeni, UDMR are trei, astfel că prin acest protocol alianța deţine majoritatea simplă. La nivel de Consiliu Local Braşov, liberalii au zece aleşi, iar UDMR şi PMP, câte doi, ceea ce înseamnă că noua alianţă are 14 dintre cele 27 de mandate, adică tot majoritate simplă.
În ceea ce privește stabilirea unor persoane, semnatarii protocolului au spus că nu s-au discutat numele, ci doar s-a stabilit un algoritm. Concret s-a stabilit ca PNL să aibă un preşedinte şi un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, celălalt vicepreşedinte urmând a fi dat de UDMR. De asemenea, la nivelul municipiului Braşov, un viceprimar ar urma să fie de la PMP, iar altul de la UDMR.
În restul localităților, unde cele trei partide au obţinut mandate şi se vor putea creiona majorități, există toată deschiderea și interesul să se răsfrângă acest protocol și asupra acestora, a precizat copreședintele PNL Adrian Veștea, punctând: „Nu vom face asta peste capul primarilor aleşi, vom discuta şi vom stabili cu ei împreună”.
Preşedintele PMP Braşov, Costel Mihai, cel care la sfârşitul săptămânii trecute prezenta un protocol de colaborare cu FDGR şi PER pentru formarea unui grup politic la nivelul CL Braşov, a declarat, la rândul său că s-a alăturat acestui nou grup, în primul rând, pentru a promova proiectele dedicate tinerilor, pe care le are în vedere. „Sunt, în fapt, cinci domenii pentru care vrem să acordăm tot sprijinul şi să îl primim, respectiv infrastructură, sănătate, cultură, educaţie şi turism, cu o atenţie deosebită pe proiectele pentru tineri.Acest protocol cuprinde proiectele pe care ni le-am asumat în campanie, ce sunt necesare și de esență pentru dezvoltarea Brașovului. Acest protocol are ca prioritate tinerii, vom susține dezvoltarea unei săli polivalente, vom înființa acele centre de cartier, care sunt vitale tinerilor, dar vorbim și de înființarea de noi școli profesionale, corelarea ofertei educaționale cu piața muncii”, a declarat Mihai Costel.
Întrebat cum rămâne cu celălalt protocol, Mihai Costel a susţinut că este vorba de cu totul altceva, anume „de a realiza un grup politic în Consiliul Local, pentru a putea accede în comisiile de specialitate ale acestui for”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.