BRAȘOV. Chinezii vor să investească într-o fabrică de componente auto
Anunțul privind proiectul de 45 de milioane de euro a fost făcut de viceprim-ministrul Costin Borc, la revenirea de la reuniunea ministerială pentru promovare economică şi comercială dintre China şi Ţările Europei Centrale şi de Est. Pe lângă, fabrica de componente auto de la Brașov, noile proiecte ale românilor cu chinezii vizează o centrală solară şi complexuri imobiliare.
Vicepremierul a participat la cea de-a doua ediţie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi Ţările Europei Centrale şi de Est, organizată la Ningbo, China. Cu această ocazie, au fost semnate cinci proiecte de cooperare bilaterală, printre care construcţia unei fabrici de componente auto, la Braşov, o centrală solară de 20 MW şi complexe imobiliare în Bucureşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Cele 5 proiecte de cooperare bilaterală
– construcţia unei fabrici de componente auto, la Braşov, investiţie în valoare de 45 mil. euro;
– proiect în domeniul ornamentelor auto, investiţie în valoare de 17,6 mil. USD;
– construcţia, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiţie în valoare de 33 mil. Euro;
– investiţii în dezvoltarea unor complexuri imobiliare în zona Bucureştiului, în valoare de 23 mil. euro;
– proiect de cooperare şi schimb de experienţă în domeniul educaţiei în Hunedoara.
În cadrul summitului, a avut loc o întrevedere a delegaţiei române cu ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng. Discuţiile s-au axat pe importanţa investiţiilor chineze în România, care este considerată o destinaţie cunoscută turiştilor chinezi, datorită relaţiilor tradiţionale dintre cele două state, fiind, în acelaşi timp, o ţară cu un imens potenţial turistic: „Vă vom sprijini atât pe plan turistic, cât şi pe plan comercial, astfel încât tot mai multe produse româneşti să ajungă pe piaţa chinezească”, a spus Gao Hucheng. „Guvernul susţine toate companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce ne dorim de la statul român este o mai bună coordonare pe aceste proiecte, ţinând cont că anumite companii au semnat deja acorduri de investiţii”, a mai spus ministrul chinez.
Totodată, au fost reamintite proiectele energetice unde două companii din China doresc să investească: centrala de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, şi proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. „Pe aceste subiecte sperăm să va avem alături, la Bucureşti, în septembrie, când România va găzdui Centrul de dialog şi cooperare în domeniul Energiei, în format 16 +1, China – Europa Centrală şi de Est”, a conchis Costin Borc.
Vicepremierul Costin Borc, a declarat, în intervenţia sa că România oferă multe oportunităţi de investiţii, iar companiile din China sunt binevenite pentru a dezvolta proiecte, respectând cadrul legal aplicat Uniunii Europene. „La sfârşitul anului trecut am avut privilegiul de a conduce delegaţia României la al patrulea summit de cooperare al 16+1 din Suzhou şi apreciez că acum, aproape 8 luni mai târziu, ne întâlnim în Ningbo pentru a duce colaborarea de până acum la un nou nivel concret şi la acţiuni implementabile, care ne fac eforturile mai substanţiale şi profitabile pentru toţi. Comerţul dintre România şi China a ajuns, anul trecut, la 3,8 miliarde de dolari, iar în primul trimestru al acestui an am văzut deja o uşoară creştere de 1,4% a exporturilor produselor româneşti pe piaţă din China şi facem toate eforturile că acest procent să crească de la an la an”, a spus Borc.
Acesta a vorbit şi despre revigorarea Zonei Economice a Drumului Mătăsii. „România este deschisă şi dornică să coopereze pe acest proiect, fiind printre primele ţări care a semnat un document pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în zona economică a Drumului Mătăsii. Vrem să concretizăm proiecte de cooperare şi investiţii în acest format. Este de interes conectarea iniţiativei One Belt, One Road, prin Marea Neagră, cu Strategia Europeană pentru regiunea Dunării”.
La finalul conferinţei, delegaţiile celor 16 state din Europa Centrală şi de Est, împreună cu reprezentanţii chinezi, au semnat o declaraţie privind cooperarea în sistemul 16 +1 pe relaţiile comerciale şi economie, promovarea produselor specifice, dezvoltarea de noi zone de comerţ bilateral şi extinderea sectoarelor de cooperare. De asemenea, Declaraţia prevede şi continuarea proiectelor de investiţii în infrastructură rutieră, feroviară şi maritimă, infrastructură aeriană, dar şi infrastructură energetică.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.