Marian Munteanu spune că nu a colaborat cu Securitatea
Marian Munteanu, fost lider al studenților din Piața Universității, în 1990, se apără de acuzațiile apărute în presă în ultima vreme – spunând că nu a fost colaborator al Securității. Declarația vine după ce într-o anchetă jurnalistică s-a arătat că acesta și-ar fi turnat colegii de facultate.
Acuzația: a fost turnătorul „Ioan“
„A colaborat de bunăvoie. Ba chiar s-a oferit să-i sprijine pe securişti. În martie 1988, după o întâlnire aproape amicală cu doi „aghiotanţi” ai fostului regim, Munteanu, pe atunci student în anul I la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, semnează, ca persoană de sprijin, angajamentul cu Securitatea, fiind botezat „Ioan”, nume conspirativ sub care va semna, ulterior, mai multe note informative“, arată ancheta din Adevărul (foto). Amintim că cel care semna cu numele „Ioan“ trebuia să urmărească mai mulți studenți străini și pe un lector portughez, profesorul lui Marian Munteanu la facultate.
Cum se apără
Marian Munteanu, care pentru câteva zile a fost candidatul PNL pentru Primăria Capitalei la alegerile locale, spune că nu a fost turnător.
„1. Nu am colaborat cu Securitatea ci dimpotrivă. În perioada 1984 -1989 am fost urmărit, hărțuit, anchetat și interogat în numeroase rânduri. În pofida amenințărilor și presiunilor, nu am semnat nici un angajament. Documentul vehiculat vreme de 26 de ani prin diferite publicații nu este semnat de mine, lucru care poate fi probat și confirmat de instituţiile abilitate.
2. În cursul anchetelor și interogatoriilor la care am fost supus de către organele de urmărire şi de poliţie politică ale statului comunist, am dat sute de pagini de declarații, semnate și asumate ca atare. În aceste declarații nu am incriminat pe nimeni ci, dimpotrivă, am căutat modalități prin care să nu pun în pericol persoanele din anturajul meu (colegi, profesori, prieteni ai lui PetreȚuțea etc). Reamintesc celor mai tineri că în acea perioadă orice acțiuni care ar fi putut fi interpretate ca ostile regimului communist erau pasibile de pedepse cu ani grei de închisoare“, se arată într-un comunicat semnat de Marian Munteanu, membru fondator Alianța Noastră. Acesta mai spune că a cerut CNSAS-ului (Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii) să clarifice acest aspect și că nu a primit nici un răspuns.
Decizii controversate
Amintim că în 14 iunie 1990, Marian Munteanu a fost bătut crunt de minerii care au pătruns în sediul Universităţii, ajunși în Bucureşti la chemarea lui Ion Iliescu. 10 ani mai târziu, Marian Munteanu a apărut la braţ cu Virgil Măgureanu, fostul șef SRI – numit în funcție de Ion Iliescu. De mai multe ori s-a speculat asupra faptului că Măgureanu a jucat un rol important în mineriade. În 2000, Marian Munteanu a candidat la alegerile prezidențiale din partea Alianței Naționale, rezultată din unirea Partidului Unității Naționale (PUNR) cu Partidul Național Român (condus de Virgil Măgureanu). Ulterior, s-a retras din cursă înaintea scrutinului.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.