Delicte

Exclusiv. Ioan Gabriel Potcovaru a fost condamnat definitiv pentru fapte ilegale comise pe când era director al Direcţiei de Agricultură Braşov

Alături de el au mai fost condamnaţi Tatiana şi Vitalie Şaran şi SC Woods Glass SRL

 
Gabriel Ioan Potcovaru, fost director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Braşov, a fost condamnat definitiv, ieri, într-un dosar de corupţie vizând fonduri europene.
Alături de el, au mai fost condamnaţi definitiv inculpaţii Tatiana Şaran, Vitalie Şaran şi SC Woods Glass SRL.
Amintim că, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada aprilie – august 2014, inculpaţii Tatiana şi Vitalie Şaran, administratori ai societăţii respective, au falsificat şi au folosit documente false în scopul obţinerii, pe nedrept, de fonduri europene de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Cei doi au lucrat în această cauză cu directorul de atunci al DADR Braşov şi cu Sorin Buta (pe atunci angajat SRI), acesta din urmă recunoscându-şi vinovăţia şi nefiind trimis în judecată, pentru că a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii militari ai DNA.
De altfel, nici fondurile europene nu au mai fost alocate, după ce planul le-a fost dejucat.
 
Închisoare cu amânare
Dosarul, alături de rechizitoriu şi de acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Braşov, unde s-a dat prima sentinţă, pe 11 decembrie 2015. Astfel, inculpaţii Tatiana şi Vitalie Şaran şi SC Woods Glass SRL au fost achitaţi pentru infracţiunea de „tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”, iar Gabriel Ioan Potcovaru a fost achitat pentru complicitate la această infracţiune. 
 
În schimb, atât fostul şef al DADR Braşov, cât şi Tatiana şi Vitalie Şaran au primit câte 6 luni de închisoare cu amânare, având termen de supraveghere de 2 ani, primul fiind găsit vinovat de „complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, iar ceilalţi doi de „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
 
SC Woods Glass SRL a fost condamnată la amendă penală de 18.000 de lei (respectiv 120 zile-amendă) pentru săvârşirirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Sentinţa dată de Tribunalul Braşov a fost atacată cu apel atât de către inculpaţi, cât şi de procurorul de caz, astfel că dosarul a ajuns în mâinile magistraţilor Curţii de Apel Braşov. Aceştia au respins, ieri, ca nefondate, apelurile declarate de toate părţile, menţinând sentinţa Tribunalului Braşov. Decizia Curţii de Apel este definitivă.
 
Inculpaţii, puşi la muncă în folosul comunităţii
Judecătorii au dispus ca, pe durata termenului de supraveghere, inculpaţii Gabriel Ioan Potcovaru, Tatiana şi Vitalie Şaran să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 30 zile într-una din următoarele instituţii din comunitate: Primăria municipiului Braşov sau Atelierul de MFC Braşov din cadrul Fundaţiei pentru promovarea sancţiunilor comunitare. Totodată, au obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. 
 
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de angajatul SRI
Sorin Buta a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei la începutul anului 2015 şi a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de 3 ani. Totodată, instanța Tribunalului Braşov a dispus ca inculpatul să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 zile.  
 
CITIŢI ŞI:
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button