Coaliția pentru Educație, după protest: „Da, profesorii trebuie să fie (mult) mai bine plătiți…“
Federația Coaliția pentru Educație susţine alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ, punct care se află şi pe Lista de revendicări care a stat la baza protestului cadrelor didactice ce a avut loc ieri, în Bucureşti. Fondată în iunie 2015, Coaliția pentru Educație include ca membri 17 organizații neguvernamentale cu activitate recunoscută în domeniu.
Reprezentanţii Federației Coaliția pentru Educație spun că în ultimii ani s-au făcut multe abuzuri – inclusiv reducerea de 25% a salariilor, peste noapte, precum și multe negocieri netransparente.
„Da, profesorii trebuie să fie (mult) mai bine plătiți, ca o formă de respect a profesiei și ca o formă de investiție. Ministerul Muncii a prezentat sindicatelor o soluție documentată care să rezolve disfuncționalități existente deja în sistem, au fost propuse trei scenarii și a fost aleasă o soluție care poate fi suportată financiar în contextul de organizare și funcționare ale sistemului actual“, se arată într-un comunicat.
„ Astăzi, pe lista revendicărilor de pe masa negocierilor dintre Guvern și sindicate, se vorbește despre bani și costuri, mai degrabă decât despre copii și viitorul lor. Calitatea nu va veni automat doar din creșterea salariilor cu un procent de 5% sau 10%, care se aplică pe o grilă a cărei filozofie de construcție nu a fost chestionată de zeci de ani. De altfel, Coaliția pentru Educație a adus în discuție și anul trecut, în contextul discuțiilor pe OUG 57/2015, posibilitatea corelării cu rezultatele dovedite (întelese ca progres școlar) a unei părți din salariul ”în plată”. Că se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompensează rezultatele obținute de școli, este nevoie de măsuri combinate care să contribuie la atenuarea disparităților dintre comunitățile sărace față de cele bogate, dintre rural și urban, care să recompenseze acele școli care, prin cultura lor, facilitează incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de altă etnie decât cea majoritară sau copii cu cerințe educaționale speciale“, se mai arată în comunicat.
Amintim că ieri a avut loc în Bucureşti un protest la care au participat peste 8.000 de cadre didactice nemulţumite de nivelul de salarizare. Printre protestatari s-au aflat şi dascăli braşoveni. Protestatarii sunt membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), ai Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater.
Citiţi şi:
8.000 de profesori protestează în stradă! Vor salarii mai mari
Circa 150 de dascăli din BRAȘOV protestează astăzi la Bucureşti
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.