BRAȘOV. La Spitalul de Copii se împart „pastile de mişcare”
Spitalul Clinic de Copii Braşov se va transforma mâine într-o mică arenă, pentru diferite jocuri sportive, în care vor fi antrenaţi micuţii pacienţi valizi, liceenii voluntari şi angajaţi ai spitalului. În acelaşi timp, fluturaşi coloraţi vor fi împărţiţi părinţilor, ce vor fi îndemnaţi să fie un model pentru copiii lor, învăţându-i că mişcarea înseamnă sănătate şi bucurie.
Desene, decoraţiuni, fotografii cu mari sportivi ai României, reunite într-o expoziţie plină de culoare şi de veselie în holul spitalului, tricouri inscripţionate, baloane, mingi de tenis, toate au fost pregătite, chiar şi cu ajutorul micilor pacienţi, de către cei din Fundaţia Spitalul de Copii, cu sprijinul sponsorilor şi al voluntarilor, pentru ziua de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului. Startul petrecerii se va da la ora 9.00, în curtea spitalului, unde se vor face mici întreceri, diverse activităţi fizice, cu copiii şi cu angajaţii, dar şi cu voluntarii de la Colegiul Naţional Andrei Şaguna şi de la Colegiul Tehnic de Transport, aceştia din urmă aduşi de preotul capelan al spitalului, care le e şi profesor. Tinerii vor împărţi părinţilor, dar şi copiilor, fluturaşi coloraţi pe care este descris câte un sport, echipamentul necesar pentru practicarea lui şi beneficiile pe care le aduce pentru sănătate. Organizatorii, cu sprijinul financiar al prietenilor spitalului, au pregătit cadouri tricouri inscripţionate, cărţi de colorat pe teme de jocuri sportive, batoane cu cereale şi mingi de tenis, care au devenit simbolul campaniei din acest an, denumite „Sănătate şi bucurie prin mişcare”, campanie de promovare a activităţii fizice, a mişcării, ce se va întinde pe parcursul mai multor luni. Iniţiativa a pornit de la Secţia de Terapie Acuţi (prima de ATI înfiinţată într-un spital din România), unde sunt tratate cazurile cele mai grave. „În primul rậnd ne ocupăm de copiii bolnavi, asta este viaţa noastră de zi cu zi, dar la fel de mult facem educaţie, iar acţiunile acestea, campaniile de informare şi de conştientizare, ne plac fiindcă înseamnă să-i învăţăm pe copii să fie sănătoşi”, spune dr. Luciana Petrescu, de la secţia menţionată, responsabil de proiect, alături de dr. Maria Mitrică, şefa secţiei, şi de dr. Emanuela Cojocaru, preşedinta Fundaţiei. În campanie s-au implicat cu entuziasm şi terapeutele prin joc (Spitalul de Copii Braşov a fost primul din ţară care a avut compartiment de terapie prin joc) medicii rezidenţi, asistentele şi infirmierele.
Campania pentru sănătatea copiilor continuă
Doctoriţa a precizat că „ofensiva” pentru sănătatea copiilor va continua, campania derulându-se şi pe pagina de Facebook, cel puţin până în toamnă, când medicii rezidenţi vor duce mesajul despre sănătatea prin mişcare şi în şcoli, îmbrăcat în aceeaşi formă ludică, pentru a fi atractiv şi a-şi atinge ţinta. „Se face prea puţină educaţie pentru sănătate, mai mult, sunt totul felul de mesaje deformate, transmise de persoane neavizate, nepregătite. Obezitatea este în creştere în rândul lor, iar 70% vor fi şi la vârsta adultă obezi. Noi aici ne preocupăm să-i tratăm şi să-i vindecăm, dar la fel de mult trebuie să-i învăţăm şi să-i ajutăm să prevină bolile. Este o acţiune de durată, dar rezultatele se vor vedea”, a mai spus medicul pediatru, care este vicepreşedintă a Fundaţiei.
„Vom participa şi noi la activităţi fizice, nu doar mâine, am vrea să facem un cros al medicilor pediatri, o excursie la Şapte Scări, pentru că vrem să fim modele pentru copii, şi îi vom îndemna şi pe părinţi să facă la fel, dacă ţin la sănătatea copiilor lor. Vor creşte şi vor avea o sumedenie de boli grave, nu doar organice, ci şi psihice. Sportul te învaţă să relaţionezi, să lucrezi în echipă, să te organizezi pentru atingerea unui scop. Încurajăm activităţile fizice împreună cu familia, cu şcoala”.
„Prin aceste acţiuni vrem să ameliorăm şi imaginea spitalului, care este deteriorată din motive subiective. Un spital public este greu, este complicat, cu multe servicii, cu dificultăţi, apar stări de tensiune care se transmit distorsionat în afară. Mulţi ne evită, chiar fără a fi fost pacienţii noştri, iar după ce ne cunosc ne devin prieteni”, a încheiat dr. Petrescu.
Doctoriţa Luciana Petrescu a postat şi un manifest al campaniei pe pagina de Facebook a Fundaţiei Spitalul de Copii.
„Sănătate şi bucurie prin mişcare”
Fundaţia Spitalul de Copii Braşov promovează cu toată convingerea şi cu toate mijloacele care îi stau la dispoziţie activitatea fizică în rậndul copiilor.
Exerciţiile fizice sunt un mod sănătos de a menţine copilul în formă, de a se distra, de a-şi consolida respectul de sine şi a se împrieteni cu alţi copii.
Alege un sport care îi place copilului şi îl avantajează.
Toate sporturile duc la creşterea rezistenţei inimii şi a plămậnilor, a forţei şi a rezistenţei musculare ,dezvoltă armonios corpul, măresc pofta de mậncare, rezistenţa la boli şi dezvoltă încrederea în sine.
Activitatea fizică creşte flexibilitatea corpului, menţine o greutate a corpului normală şi controlează stresul.
Adultii trebuie să fie un exemplu pentru copii şi să facă tot posibilul pentru a asigura o viaţă armonioasă copilului care la distanţă în timp să-i prelungească viaţa şi să o facă de calitate.
Să facem lucruri frumoase pentru copii.
Să ne mobilizăm să facem ceva.
Să lăsăm la o parte televizorul, tableta, telefonul, cel puţin 30 de minute de trei ori pe săptămậnă, să mergem pe jos cu copiii la şcoală şi grădiniţă, să lucrăm cu copiii în grădină, să mergem împreună în drumeţii, să-i lăsăm să participe la orele de educaţie fizică şi activităţile sportive ale şcolii.
De 1 Iunie, darul nostru, al medicilor, pentru copii este o pastila de mişcare. Rezultatul este garantat. Hai la sport, hai la pastila de mişcare!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.