Expres

BRAȘOV. În apărarea Constituției sau a Securității?

  • IMG_0375_213367.JPG
  • IMG_0376_213368.JPG
  • IMG_0377_213369.JPG
  • IMG_0378_213370.JPG
  • IMG_0381_213371.JPG
  • IMG_0382_213372.JPG
  • IMG_0384_213373.JPG
 

Vasile Mălureanu, fost ofiţer de securitate, ulterior cadru al Serviciului Român de Informații (SRI), ajuns până la stelele de general de brigadă, acum în rezervă, și-a lansat, ieri, la Aula Universității Transilvania din Braşov, cartea „În apărarea ordinii constituţionale. Perspectiva unui ofiţer de informaţii”. Volumul, structurat în şase capitole, nu se vrea a fi o „spălare a imaginii Securităţii”, ci o prezentare „corectă” a unor aspecte din istoria recentă a ţării, a susţinut autorul. „În această carte se vor găsi analize şi articole de memorialistică de informaţii, eu fiind un ofiţer care mi-am desfăşurat activitatea exclusiv în domeniul informativ peste 36 de ani şi aproape întreaga perioadă pe profilul antisubversiune, care se numeşte în prezent, în cadrul SRI, Apărarea Constituţiei. De aici, oarecum şi titlul, având în vedere că am lucrat întreaga perioadă doar pe apărarea Constituţiei”, a explicat fostul ofiţer. Titlul și conținutul în sine reprezintă totuși o pledoarie în acceptarea și a unei dimensiuni pozitive în activitatea Securităţii, copleșitor percepută ca o temută instituție de represiune. E vorba de dimensiunea de Apărare a ordinii constituţionale, care de altfel, nu e străină nici unui serviciu de informații din lume. Potrivit generalului Mălureanu, cartea abordează problema apărării ordinii constituţionale în trei regimuri diferite: ultimii 20 de ani ai regimului comunist, perioada de interferenţă dintre cele două sisteme de organizare constituţională a României în perioada decembrie ‘89 şi votarea noii Constituţii – în 1991 – şi perioada de edificare a noii ordini constituţionale a României. „Cartea îşi propune două lucruri, o analiză obiectivă din interiorul sistemului informativ a activităţii Serviciului de Informaţii din 1968 până în 2004, cât am fost cadru activ, şi, în al doilea rând, îşi propune ca materialele prezentate şi studiile să se constituie într-o contribuţie pentru mai buna înţelegere a unor aspecte şi fenomene din istoria recentă. În carte sunt materiale de analiză critică la adresa Securităţii, porneşte de la realitatea că Securitatea, în perioada anilor 70-80, cât am fost parte din sistem, a reprezentat o pârghie importantă a sistemului represiv al statului comunist, dar, în acelaşi timp, Securitatea a avut şi valenţele Serviciului naţional de Informaţii, dezvoltând activităţi care nu ţineau de activitatea represivă şi am argumente prezentate în carte în mod detaliat”, a argumentat autorul.

Spionarea familiei Ceaușescu de către Securitate și „Operațiunea Jarul”

Generalul în rezervă a explicat că informaţiile folosite în carte au fost declasificate, ca de altfel, peste 90% din documentele fostei Securităţi. „În această măsură, în anumite limite, putem face analize cu trimitere directă la documentele declasificate completate cu memoria profesională a prezenţei noastre şi aici cu referire la acele evenimente la care am participat nemijlocit sau am avut acces la informaţii privind aceste evenimente”, a mai spus acesta.
În altă ordine de idei, fostul ofiţer a subliniat, în cadrul prezentării, că „un fost ofiţer nu poate fi tras la răspundere decât pentru încălcarea legii sau abuzuri”. Însă, cum legislativul este cel care face legile, „clasa politică este responsabilă” şi ea ar trebui trasă la răspundere. Fostul agent a mai amintit şi de pachetul de legi privind securitatea naţională, care staţionează în Parlament de aproximativ 10 ani, menţionând că statutul cadrului de informaţii ar trebui să cuprindă, pe lângă obligaţii, responsabilităţi, şi măsuri protective, făcând referire directă la deconspirarea foştilor agenţi.
Publicate iniţial în „Vitralii – Lumini și Umbre”, revista Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în retragere – SRI, paginile cărţii surprind prin memoriile lui Vasile Mălureanu. Printre alte lucruri interesante abordate de autor – atât ca memorialist, cât şi ca cercetător, se numără şi ceea ce el numeşte „Operaţiunea Jarul”. Este vorba despre un ordin prin care au fost distruse interceptările Securităţii, mai precis rezultatele spionării familiei Ceauşescu de către Securitate, „victime colaterale” ale punerii sub urmărire a lui Abraham Schechter, medicul personal al lui Nicolae Ceauşescu, timp de 17 ani, care se sinucide în 1973, aruncându-se de la etajul V al Spitalului Floreasca. Vasile Mălureanu scrie că în acel moment s-a decis distrugerea dosarelor de informatori care erau membrii de partid. „Această carte este de interes major pentru orice român, să afle ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă în România. 25-26 de ani s-au lansat pe piaţa românească tot felul  de variante, din păcate multe departe de adevăr. Încercăm să lăsăm în urmă lucruri mai clare, corect prezentate, nu avem partipriuri, ceea ce prezentăm o facem cu toată deschiderea, nu avem nici un fel de reţineri”, a susţinut şi colonelul în rezervă Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI, directorul publicației „Vitralii – Lumini și Umbre”.
Despre carte, în calitate de recenzori, au vorbit și prof.univ.dr. Cristinel Murzea, decanul Facultăţii de Drept, și prof. univ. dr. Claudiu Coman, decanul Facultății de Sociologie și Comunicare din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov, lansarea fiind însoțită de o vie dezbatere.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button