Politic

UPDATE. Amiralul Mark Ferguson: „România și Statele Unite sărbătoresc un moment istoric“

 

Mai mulţi oficiali americani au vorbit despre importanţa scutului antirachetă de la Deveselu. Amiralul Mark Ferguson (foto) a spus că e vorba de  un moment istoric.

„Astăzi România și Statele Unite sărbătoresc un moment istoric prin inaugurarea acestui sistem în sprijinul NATO. Multe persoane din ambele țări au făcut posibilă această zi. Din Statele Unite, aș vrea să evidențiez eforturile echipei de la Agenția de Apărare Antirachetă pentru coordonarea programelor de construcție și de testare. Vreau de asemenea să evidențiez Comandamentul Flotelor Forțelor Navale ale Statelor Unite de la Norfolk, Virginia pentru pregătirea echipelor care au lucrat la proiect, precum și Flota a Șasea a Statelor Unite cu baza la Napoli în Italia, care va coordona operarea sistemului. Cel mai mult vreau să evidențiez marinarii Forțelor Navale ale Statelor Unite care vor sta de veghe astăzi și în viitor în sprijinul apărării Europei“, a spus Comandantul Forţelor Navale ale SUA în Europa şi Africa, amiralul Mark Ferguson.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Polonia va marca mâine începerea lucrărilor la un alt amplasament al sistemului Aegis Ashore. „Misiunea centrală a NATO este să ne protejeze cetăţenii şi teritoriul. Alianţa noastră a rămas unită timp de şase decenii, dedicată angajamentului nostru solemn de a ne apăra reciproc. Astăzi, când ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate de-a lungul unei generaţii, Alianţa noastră este mai importantă decât oricând. Şi pe măsură ce ameninţările continuă să se schimbe, noi vom continua să ne adaptăm răspunsul la ele. Ameninţarea la adresa Aliaţilor NATO reprezentată de rachetele balistice provenite din afara zonei Euro-Atlantice este reală“, a spus acesta.

Premierul Dacian Cioloş a vorbit şi el la ceremonie. „În contextul amenințării în creștere cu rachete balistice din partea actorilor statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic, Statele Unite ale Americii și-au asumat o valoroasă contribuție la arhitectura sistemului aliat de apărare antirachetă, prin Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării Antirachetă în Europa. România a decis în anul 2010 să participe la acest sistem complex, considerând astfel că, pe ansamblu, securitatea ţării noastre şi a zonei de apartenenţă geografică vor spori considerabil“, a spus Dacian Cioloş.

Citiţi şi:

Update. Se inaugurează scutul antirachetă! Iohannis nu participă!

UPDATE. Şeful NATO, în România: „Este imposibil ca sistemul de la Deveselu să doboare rachete balistice ruseşti“

Live Text. Iohannis, despre scutul antirachetă: „Este îndreptat împotriva unor ameninţări din afara spaţiului european“

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button