Educaţie

BRAŞOV. Liceenii de la Silvic au sărbătorit Ziua Independenţei la „Mureşeni”

  • elevicasamuresenilor6.jpg
  • elevicasamuresenilor4.jpg
  • IMG_1091_211733.JPG
  • elevicasamuresenilor9.jpg
  • IMG_1094_211735.JPG
  • IMG_1102_211736.JPG
  • elevi Casa Muresenilor (1)_211758.JPG
  • elevi Casa Muresenilor (5)_211759.jpg
  • elevi Casa Muresenilor (8)_211760.JPG
 

Elevii claselor a IX-a A şi a IX-a C de la Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Braşov au recitat şi cântat astăzi la Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov, dar au şi ascultat expunerile profesorilor lor, în cadrul unei activităţi cultural-educative cu tema „9 mai – Ziua Independenţei României”. De fapt, spune profesorul de istorie Camil Ionescu, au dorit să marcheze ambele zile importante din istoria României: 9 Mai, proclamarea Independenţei de Stat, iar 10 mai – confirmarea şi ziua Monarhiei Române. Elevii, îndrumaţi de prof. Camil Ionescu, profesoara de limba şi literatura română Eugenia Lohănel şi profesorul de religie Adrian Tudor, au prezentat un moment artistic, cuprinzând poeziile lui Vasile Alecsandri din volumul consacrat „Odă ostaşilor români”, dedicat eroismului militarilor din Războiul de Independenţă (1877-1878), printre care „Peneş Curcanul” şi „Sergentul”, cântece patriotice (printre ele, celebrul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”), iar prof. Ionescu, prof. Aranyosi Stefan, directorul liceului şi consilier judeţean, şi prof. Ovidiu Savu, muzeograf de la „Casa Mureşenilor”, au prezentat scurte comunicări despre evenimentele istorice sărbătorite. „Eu am fost profesor de istorie la mai multe licee şi am o îndelungă colaborare cu Muzeul „Casa Mureşenilor”, inclusiv la flashmob-ul de dans Romana, făcut cu elevii de la Şaguna în Piaţa Sfatului, şi m-am gândit că ar fi potrivit ca în această clădire cu rezonanţă istorică să desfăşurăm activitatea cu elevii. Mai ales că sunt de a IX-a, abia învaţă unele lucruri, îi luăm de la zero şi sperăm să clădim ceva. Cred că aceasta a fost prima dintr-un lung şir de colaborări între liceul nostru şi acest muzeu, important pentru istoria oraşului şi pentru istoria naţională”, ne-a declarat prof. Ionescu.

Momentul artistic a fost de fapt un montaj literar-muzical, cei care au recitat fiind îmbrăcaţi în uniforme mai mult sau mai puţin de epocă, iar cântecele beneficiind şi de acompaniament instrumental, la saxofon şi chitară, sub titulatura Silvic Band, trupă condusă de profesorul de religie Adrian Tudor. „Am vrut ca elevii noştri să înţeleagă noţiuni precum gloria, care vine prin sacrificiul suprem pentru patrie sau prin suferinţa din război. De asemenea, recitările au fost dramatizate, tocmai pentru a pătrunde sensul poeziilor şi a vedea cum marile teme din realitatea istorică sunt transpuse în literatură”, a completat profesoara Eugenia Lohănel. 

La final, elevii, ghidaţi de Ovidiu Savu, au vizitat expoziţia „Poveştile Arhivei”, care cuprinde opt alte miniexpoziţii organizate de-a lungul timpului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button