În aceste zile se încheie proiectul ACCES – Acces şi cooperare în comunitatea braşoveană în beneficiul persoanelor cu risc de excludere socială, demarat în data de 1 aprilie 2014 în Centrul Socio-Medical dr. Teofil Mija al Asociației Filantropice Medical-Creștine Christiana, Brașov.
Proiectul, derulat pe o perioadă de doi ani, s-a adresat persoanelor aflate în situaţie de risc social sau cu potențial de a-l dezvolta, prioritari fiind vârstnicii cu risc de marginalizare şi izolare precum şi persoanele cu dizabilități (senzoriale si fizice), persoane cu risc socio-medical. Astfel, peste 1.100 de persoane au fost beneficiarii acestui proiect, direcţionate de către cei 19 parteneri.
„Vorbim de persoane vârstnice, cu dizabilităţi senzoriale şi motorii, persoane cu probleme de sănătate, dar şi aparţinători, precum şi personal care lucrează în cadrul serviciilor sociale. Pe lângă aceste servicii pe care noi le-am oferit în urma achiziţionării de aparatură medicală modernă, s-au realizat şi activităţi de socializare şi voluntariat, activităţi care au scos în evidenţă imaginea persoanei vulnerabile, în comunitate, care au mare nevoie de ajutor. Totodată, am realizat punţi de legătură între generaţii. Astfel, putem în viitor să continuăm activitatea de caritate şi de suport a cazurilor sociale. Aşadar, după data de 1 Mai, vom realiza şi consultaţii contra cost, la valori rezonabile, în aşa fel încât să creştem accesul la asemenea servicii şi persoanelor care nu au venituri mari. Consultaţiile vor fi la specialităţi diferite, precum medicină internă, neurologie, cardiologie, dar vor fi şi servicii de recuperare fizică”, a precizat directorul Centrul Socio-Medical Christiana, Luiza Goga.
Proiectul ACCES s-a desfașurat urmând 3 obiective majore:
– Evaluarea și îmbunătăţirea calităţii vieţii a peste 1.100 de persoane din comunitatea brașoveană, aflate in situatii de risc social, prin facilitarea accesului acestora la servicii socio-medicale ce au promovat o abordare holistică socio-psiho-medicală. Aceste persoane au fost orientate catre Centrul Socio-Medical dr.Teofil Mija de partenerii în proiect. Dintre aceştia: Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor din România, filiala Braşov, Asociaţia Naţionala a Surzilor, filiala Braşov, Direcşia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia de Servicii Sociale Braşov, Asociaţia Blumăna, Asociaţia Foştilor Deţinuti Politic, Asociaţia Speranţe Fără Limite, Fundaţia Hospice „Casa Speranţei”, Asociaţia Îngrijiri Acasă, Fundaţia Micu Bogdan, Asociaţia Sf. Haralambie, Asociaşia SCUT.
Echipa de profesionişti a inclus: un asistent social, doi psihologi, medici specialişti, asistente medicale, un kinetoterapeut.
– Realizarea unei Rețele locale de colaborare și parteneriat cuprinzând prestatori publici şi privaţi de servicii sociale și medicale, incluzând și factori interesaţi: autorități, beneficiari, aparținători. Aceasta Retea a permis crearea de contacte si suport profesional, interinstitutional.
– Realizarea unor activități la care au participat beneficiari ai Centrului Socio-Medical dr. Teofil Mija, grupurile de suport, voluntari, colaboratori dar și profesioniști (din domeniul asisteței sociale, zona medicală, sistemul educațional etc). La grupurile de suport au participat peste 50 persoane, numărul întâlnirilor fiind de peste 200, numărul de participări fiind de aproape 1.000.
Au fost incluse activitati diverse, cu rol de:
· promovare a voluntariatului in randul tinerilor (elevi si studenti)
· sensibilizare cu privire la aspecte din viata persoanelor varstnice si promovarea suportului comunitar: prin doua campanii ale Proiectului Photovoice Vorbe din batrani…
· informare a beneficiarior Centrului Socio-Medical dr.Teofil Mija dar si a persoanelor din comunitate, pe teme diverse de sanatate, mentinere a unui stil de viata echilibrat
· 2 campanii caritabile: controale si protezare pentru deficientii de auz si de vedere
Aceste activități au avut rol de informare, promovare a sanatatii dar și de socializare, de creare de punți intre generații dar și între profesioniști și beneficiarii direcți și indirecți ai muncii lor.
Cei care se încadrează la categoriile sociale vulnerabile, se pot adresa Asociaţiei Filantropice cu sediul în Braşov, strada Dr. Ion Cantacuzino, nr. 14, Braşov, de luni până vineri, între orele 8.00 – 19.00, iar sâmbătă între 8.00 – 13.00.
citeşte şi
BRAŞOV. Peste 550 de persoane în situaţii de risc au găsit ajutor la Centrul Socio-Medical Dr.Teofil Mija
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.